reee
  21 Ocak 2022

Etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen, yararlanıcı kurumu TÜBİTAK, yürütücü kurumu T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olan ve Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen “Ufuk 2020'de Türkiye Faz II” Teknik Destek Projesi kapsamında 12 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

Yaklaşık 250 kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlik, TÜBİTAK Operasyon Koordinasyon Birimi Direktörü, Ufuk Avrupa Küme 5 (Enerji, İklim ve Mobilite) Ulusal İrtibat Noktası Sayın Çağrı Yıldırım’ın açılış konuşması ile başladı. TÜBİTAK olarak açık çağrılar kapsamında belediyelere yönelik pek çok etkinlik düzenlediklerini vurgulayan Yıldırım, Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan bu misyon özelindeki etkinlikte, “Ufuk 2020'de Türkiye Faz II” Teknik Destek Projesi uzmanları tarafından verilecek bilgilerin katılımcılar için büyük bir fırsat yaratacağını iletti. Etkinlikte, projenin kilit uzmanlarından Odysseas Spyroglou katılımcılara Avrupa Misyonları Programı hakkında temel bilgiler verdi. Ayrıca projenin tematik uzmanlarından Tasos Karakostas, 2030 Yılına Kadar 100 İklim-Nötr ve Akıllı Şehir Çağrısı’nın içerikleri ve başvuru için gerekli niyet beyânı çağrısının detaylarıyla  ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Etkinlikte gerçekleşen sunumlar, etkinlik kaydı ve daha fazla bilgi için Yardım Masası ve https://ufukavrupa.org.tr/tr sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

İklim-Nötr ve Akıllı Şehirler

Şehirler dünya enerjisinin %65'inden fazlasını tüketmekte ve küresel karbondioksit emisyonlarının %70'inden fazlasını oluşturmaktadır. Bu nedenler şehirler, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın hedefi olan 2050 yılına kadar iklim nötrlüğünün sağlanmasında kilit rol oynamaktadır. İklim değişikliğinin hafifletilmesi büyük ölçüde kentsel eyleme bağlı olduğundan, şehirlerin yeşil ve dijital dönüşümleri için gerekli destek süreçlerinin hızlandırılması gerekmektedir. Avrupa Birliği Misyonları, 2021-2027 yılları için Ufuk Avrupa Araştırma ve İnovasyon Programı’nın getirmiş olduğu bir yeniliktir. Daha fazla bilgi için Avrupa Komisyonu'nun resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.