11
  20 Haziran 2025

17–18 Haziran 2025 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Ufuk Avrupa Programı Kanser Misyonu Odak Grup Eğitimi ile katılımcıların Kanser Misyonu kapsamındaki çağrılara yönelik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi hedeflendi. Etkinlik, TÜBİTAK Ufuk Avrupa Küme 1: Sağlık Ulusal İrtibat Noktaları Doç. Dr. N. Selcan Türker, Cansu Alanbay ve Gürkan Bozkurt koordinasyonunda ve Ufuk Avrupa’da Türkiye için Teknik Destek Projesi kapsamında hayata geçirildi.

İspanya Leitat Teknoloji Merkezi’nden Avrupa düzeyinde deneyimli bir isim olan Marc Masa Alvarez eğitimin tematik eğitmenliğini üstlendi. İki gün süren eğitim boyunca katılımcılar, Kanser Misyonu çağrılarının kapsamı, proje oluşturma, konsorsiyum kurma, politika uyumu, değerlendirme kriterleri, iş planı ve bütçe hazırlama gibi birçok başlıkta uygulamalı çalışmalarla oturumlara katıldılar.

Uygulamalı Çalışmalarla İki Günlük Yoğun Eğitim Programı

Eğitimin ilk gününde katılımcılar, Avrupa Birliği Kanser Misyonu kapsamında açılan çağrıların nasıl analiz edilmesi gerektiğini öğrendi. Çağrı metinlerinin kapsam, beklenen çıktılar ve uzun vadeli etkiler açısından nasıl okunması gerektiği örneklerle aktarıldı. Ardından grup çalışmalarıyla etkili bir proje konsorsiyumu oluşturmaya yönelik stratejiler ve konsorsiyumlara hasta organizasyonlarının katılımı/katkı boyutları da değerlendirildi. Başarı hikayesi olarak, SRDC Firması’ndan Dr. Gökçe Banu Laleci Ertürkmen başarıya giden yoldaki aşamaları ve bu süreçteki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

İkinci gün ise projelerin etki planı, politika uyumu, iş planı, zaman çizelgesi ve bütçeleme konularına odaklanıldı. Katılımcılar, proje fikrini hayata geçirme sürecini adım adım uygulamalı olarak deneyimledi. Ayrıca Horizon Dashboard CORDIS, EHDS, FAIR veri yönetimleri ve ilgili kaynaklar tanıtıldı. Ayrıca, yapay zekâ, dijital teknolojiler ve veri yönetimi gibi konuların kanser alanındaki kritik rolü vurgulanarak; bu alanlarda temel bilgiler ve ilgili yasal düzenlemeler de katılımcılarla paylaşıldı.

Katılımcılar eğitim süresince interaktif grup çalışmaları, uygulamalı oturumlar ve teorik içeriklerle zenginleştirilmiş örnekler sayesinde proje geliştirme becerilerini pekiştirme fırsatı buldu. 

Bu eğitim ile AB Kanser Misyonu çağrılarına yönelik Türkiye’den nitelikli proje başvurularının artırılması hedeflenirken, katılımcıların AB fonlu araştırma ekosisteminde daha etkin roller üstlenmesi de teşvik edildi. 

Ufuk Avrupa’da Türkiye için Teknik Destek Projesi kapsamında odak grup eğitimlerinin farklı tematik alanlarda düzenlenmesine önümüzdeki dönemde de devam edilecektir.