Endüstri Alanı 2024 Yılı Tek Aşamalı Çağrı Sonuçları
  27 Mayıs 2024

Ufuk Avrupa Programı Küme 4 Endüstri Alanı "Hedef 1: İklim nötr, döngüsel ve dijital üretim" ve "Hedef 2: Dayanıklı endüstri için kilit stratejik değer zincirlerinde artan özerklik" kapsamındaki 2024 yılı tek aşamalı çağrılarında, ülkemizden 1’i koordinatör ve 17’si ortak olmak üzere 16 farklı kuruluşumuzun yer aldığı 10 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiş ve toplamda 6.95 Milyon Avro hibe almaya hak kazanmıştır!

 

Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:

 

DIAMETER: Demonstration of a sustainable circular-by-design manufacturing system based on additive manufacturing

"HORIZON-CL4-2024-TWIN-TRANSITION-01-05: Technologies/solutions to support circularity for manufacturing (Made in Europe Partnership) (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 18 ortak yer almakta olup bu kapsamda, eklemeli imalata dayalı hibrit üretim sistemlerinin geliştirilmesi yoluyla metal imalat sektöründe döngüsel ekonominin uygulanmasını kolaylaştırmak amaçlanmaktadır. DIAMETER projesi, tasarımı iyileştirmek, üretim sürecini optimize etmek ve eklemeli imalat endüstrisi tarafından döngüsellik stratejilerinin uygulanmasını kolaylaştırmak için bir dizi dijital araç geliştirecektir.

DIAMETER projesinde Sabancı Üniversitesi proje koordinatörü, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Coşkunöz Kalıp Makina San. ve Tic. A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

ENCIRCLE: Enabling Circular Value Chains via Production Digitization and Human Empowerment 

"HORIZON-CL4-2024-TWIN-TRANSITION-01-05: Technologies/solutions to support circularity for manufacturing (Made in Europe Partnership) (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 15 ortak yer almakta olup bu kapsamda, üretimi sürdürülebilirliğe doğru optimize eden, şirketleri ve tüketicileri döngüsel düşünmeye ve hareket etmeye teşvik eden teknolojiler ve çözümler aracılığıyla döngüselliğe geçişi hızlandırmak amaçlanmaktadır. ENCIRCLE projesi, sanal bir üretim hattına dâhil edilen dijital ikizler ve yumuşak sensörler aracılığıyla çevresel etki değerlendirmesi için yeni bir çerçeve önermektedir.

ENCIRCLE projesinde Arçelik, proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

StreamSTEP: Streamlining the optimisation of Sustainable Thermal Energy systems and Prototype technologies in process industries 

"HORIZON-CL4-2024-TWIN-TRANSITION-01-32: Optimisation of thermal energy flows in the process industry (Processes4Planet partnership) (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 31 ortak yer almakta olup bu kapsamda, endüstriyel proseslerde ısıtma enerjisinin nasıl yönetildiğine ilişkin önemli iyileştirmelerin tetiklenmesi amaçlanmaktadır. Proje, 135oC'den 1400oC'nin üzerine kadar tüm sıcaklık derecelerinde atık ısı üreten süreçleri ele alacak, zorlu uygulamalar için beş yenilikçi ısı eşanjörü prototipi kullanacak ve birden fazla ısı alıcı arasında esnek çalışma sağlayacaktır.

StreamSTEP projesinde Teknopar Bilişim, proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

ICO2NIC: Innovative electrochemical CO2 Conversion to Versatile Feedstock 

"HORIZON-CL4-2024-TWIN-TRANSITION-01-35: Turning CO2 emissions from the process industry to feedstock (Processes4Planet partnership) (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 12 ortak yer almakta olup bu kapsamda, CO2'nin formik asit dönüşümüne yönelik olarak polimer membran bazlı CO2 yakalama teknolojisindeki gelişmeler, yeni bir gaz difüzyon elektrokimyasal hücresiyle birleştirilecektir. ICO2NIC yaklaşımı, CCU'yu (karbon yakalama ve kullanma) kârlı hale getirerek küresel emisyon yayıcıların atık CO2'yi yakalamasına ve değerlendirmesine olanak tanıyacak ve küresel emisyonlarda önemli bir azalmanın yolunu açacaktır. 

ICO2NIC projesinde Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) , proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

UNITED CIRCLES: Networked industrial-urban symbiosis value chain demonstrators for biomaterials, C&DW, circular water loops & WWTPs, driven by Hubs 4 Circularity

"HORIZON-CL4-2024-TWIN-TRANSITION-01-38: Hubs for circularity for industrialised urban peripheral areas (Processes4Planet partnership) (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 46 ortak yer almakta olup bu kapsamda, kentsel gıda atığı, kentsel atık su katı maddeleri ve kentsel inşaat&yıkım atıklarının ileri dönüştürülmesine yönelik üç Endüstriyel-Kentsel Simbiyoz değer zinciri gösterilecektir. United Circles projesi kapsamındaki üç değer zinciri demonstratörünün her biri, gelişmiş yönetişim çerçeveleri, finansman metodolojilerine yönelik fizibilite, dijital araçlar, sosyal ve çevresel yenilikler kullanarak Endüstriyel-Kentsel ağların yönetişimini ve gelişimini destekleyecek bir Döngüsellik Merkezi'ne (Hub 4 Circularity) entegre edilecektir.

UNITED CIRCLES projesinde Baştaş Başkent Çimento San. ve Tic. A.Ş., Ekodenge Mühendislik Mimarlık Danışmanlık Tic. A.Ş.Ensensei Mühendislik Danışmanlık Limited Şirketi, Intract İnovasyon Danışmanlık Limited Şirketi, Minova Proses MadencilikLimited ŞirketiTepe Betopan Yapı Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

REPAM: Resource efficient materials for Additive Manufacturing 

"HORIZON-CL4-2024-TWIN-TRANSITION-01-41: Breakthroughs to improve process industry resource efficiency (Processes4Planet partnership) (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 18 ortak yer almakta olup bu kapsamda, değerli atık malzemelerin eklemeli imalat için gelişmiş bir hammaddeye (tel ve toz) geri dönüştürülmesi ve kullanılmış/bozulmuş metal tozların yenilenmesi süreçlerini hesaplamalı malzeme mühendisliği yöntemleri, ileri proses izleme araçları ve yapay zeka kullanarak elde etmek hedeflenmektedir. Böylece, ileri imalat teknolojilerine dönüşümün sürdürülebilir bir temele oturtulması ve değer zincirinin tamamında rekabet ve güvenlik avantajlarıyla birlikte Avrupa'nın yeşil paradigma değişiminde öncü olmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

REPAM projesinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

SMARTChain: Seamless Digital Integration in Steel Value Chain for High Quality Final Products

"HORIZON-CL4-2024-TWIN-TRANSITION-01-44: Digital transformation and ensuring a better use of industrial data, which can optimise steel supply chains (Clean Steel Partnership) (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 15 ortak yer almakta olup bu kapsamda, çelik endüstrisinde dijitalleşmeyi geliştirerek proses kontrolü ve optimizasyonunda bir adım daha ileri gitmek, güvenli veri paylaşımı yoluyla çelik değer zincirinde yatay bir entegrasyonu gerçekleştirmek, nihai ve ara ürünlerin daha kaliteli olmasını sağlamak için sistem ve araçların birlikte çalışabilirliğini teşvik etmek amaçlanmaktadır. Yapılacak çalışmalarla enerji tüketimi optimize edilirken ve bunun sonucunda CO2 emisyonları azaltılırken AB'nin iklim nötrlüğü hedefine ulaşılmasına katkıda bulunulacaktır. 

SMARTChain projesinde Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

ZEROSTEEL: Decarbonized Steel Production with Novel Processes

"HORIZON-CL4-2024-TWIN-TRANSITION-01-46: CO2-neutral steel production with hydrogen, secondary carbon carriers and electricity OR innovative steel applications for low CO2 emissions (Clean Steel Partnership) (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 18 ortak yer almakta olup bu kapsamda, demir cevherinin doğrudan indirgenmesi için yerel ağlardan ve elektrolizörlerden gelen yeşil hidrojeni entegre ederek yeni teknolojiler uygulayarak çelik üretimindeki CO2 emisyonlarını azaltmak amaçlanmaktadır. Özellikle, hidrojen ve/veya yenilenebilir kaynaklardan entegre edilecek dört yeni doğrudan indirgeme işlemi uygulanacaktır.

ZEROSTEEL projesinde Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

PERMANENT: PERmanent MAgnet Network for the European Transition 

"HORIZON-CL4-2024-RESILIENCE-01-08: Rare Earth and magnets innovation hubs (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 33 ortak yer almakta olup bu kapsamda, Nadir Toprak Elementleri (NTE) Kalıcı Mıknatıs değer zincirinin tamamını kapsayan bir Sürdürülebilir Nadir Toprak Elementleri İnovasyon ve Tedarik Ağı oluşturmak amaçlanmaktadır. PERMANENT projesi, geleneksel olmayan kaynaklar da dâhil olmak üzere uygun/elverişli NTE rezervlerini ortaya çıkaracak; yeni, uygun maliyetli ve çevreye duyarlı NTE çıkarma, işleme ve ayırma yollarını gösterecek; yenilikçi kalıcı mıknatıs üretecek ve bunların e-mobilite, enerji ve endüstriyel ekipmanlar olmak üzere 3 farklı endüstriyel ortamda son kullanıcılar tarafından test edilmesini kapsayacaktır. 

PERMANENT projesinde Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.

 

BIOSAFIRE:Development and manufacture of new, more sustainable and safer materials using biobased functionalised additives based on lingin and tannins to improve fire resistance

"HORIZON-CL4-2024-RESILIENCE-01-24: Development of safe and sustainable by design alternatives (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 22 ortak yer almakta olup bu kapsamda, doğanın alev geciktiricileri olan lignin ve tanenleri geliştirmek ve biyo bazlı alev geciktiricilerin endüstriyel uygulamaları için bunları ortaya çıkarmak adına doğaya geri dönülecektir. BIOSAFIRE projesi, hali hazırda mevcut pilot tesislerden başlayarak, dört farklı sektördeki (denizcilik, demiryolu, ev aletleri ve ahşap kaplamalar) beş uygulama için toz formatlarında alev geciktirici sağlamak üzere mevcut hammaddeleri geliştirecek ve genişletecektir.  

BIOSAFIRE projesinde Arçelik, proje ortağı olarak yer almaktadır.