Ufuk Avrupa Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu’na sunulan proje başvuruları bağımsız hakemler tarafından değerlendirilmektedir. Çerçeve Programları kapsamındaki olanaklardan nasıl yararlanılacağı ve proje yönetiminde karşılaşılabilecek problemlerle nasıl başa çıkılacağı konularında deneyim edinmenin en iyi yollarından birisi, süreçte hakem (değerlendirici) olarak yer almaktır. Hakemler proje başvurularının içeriklerini inceleyebildikleri için, programa sunulan projelerin kapsam ve standartları özelinde bilgi sahibi olma avantajına da sahip olmaktadır.
Hakemler Avrupa Komisyonu tarafından 4 şekilde görevlendirilebilirler:
Değerlendiriciler (Evaluators), Ufuk Avrupa Programı'na sunulmuş projeleri yazılı kriterlere göre değerlendirirler. Bu yolla başarılı ve maddî olarak desteklenmeye değer proje önerileri belirlenir.
Gözlemciler (Observers), projenin değerlendirme aşamasında, değerlendirmenin ne şekilde yapıldığı, âdil olup olmadığı gibi konularda gözlem yapar ve Avrupa Komisyonu’na sürecin iyileştirilmesi hakkında öneride bulunurlar.
Proje İzleyicileri (Monitors), desteklenmeye hak kazanan projelerin uygulama aşamasında ve teftişinde Avrupa Komisyonu’na yardımcı olurlar.
Program İzleyicileri (Experts), programların izlenmesi ve tâkibi yönünden Komisyon'a destek olurlar.
Hakemlik süreçlerini anlatan bilgilendirme sunumuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Hakemlik kaydı "Funding and Tender Opportunities Portal" üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ayrıntılı bilgi ve hakem havuzuna kayıt linki için lütfen tıklayınız.
Avrupa Komisyonu, hakemlere değerlendirme yaptıkları her bir tam gün için 450 Avro harcırah ödemektedir. Bunun yanı sıra, Brüksel’deki değerlendirmelere katılım için yol masrafları ve konaklama giderleri de ilgili mevzuata göre ödenmektedir. Ödeme detayları için lütfen tıklayınız.
Hakemlik için kayıt yaparken nelere dikkat etmelisiniz:
Hakemler seçilirken Çalışma Programlarındaki çağrı başlıkları özelinde seçim yapıldığı için, uzmanlık alanlarınızın anahtar kelimelerini tanımlanırken açık/açılacak çağrı içerikleri dikkatle okunmalıdır (Çalışma Programları içeriklerine linkten ulaşabilirsiniz: “Work programme & call documents” sekmesinin yanındaki artı işareti üzerinden alt sekmeleri aktive edip, “2023-2024” seçip, “HE Main Work Programme 2023-2024” sekmesinin yanındaki artı işareti üzerinden alt sekmeleri aktive ederek bileşen ve kümelerin çalışma Programlarına ulaşabilirsiniz. Ya da link üzerinden açık/açılacak başlıkların içeriğinde keyword (anahtar kelime) yazarak size uygun başlıkları inceleyebilirsiniz)
Hakemlik kaydınızda yer alan profilinizi, gelecek senelerin çalışma programları ve çağrı içerikleri belli oldukça düzenli aralıklarla güncellemenizi öneririz (örneğin tecrübe yılı otomatik olarak artmamakta, manuel giriş beklenmektedir). Doktora mezuniyeti, alınan sertifikalar, proje deneyimleri, makaleleriniz arttıkça hakem havuzu özgeçmişinizde güncelleme yapmanızı öneririz
Çağrılara sunulan projelere değerlendirici (hakem) olarak atanacak kişiler seçilirken; ilgili konularda teknik çalışma gerçekleştiren uzmanların yanı sıra; sosyal bilimler, vatandaş kabulü, finansal alanlar, etki analizleri, sürdürülebilirlik analizleri, yaşam döngüsü analizleri gibi disiplinler arası konularda çalışan değerlendiricilere de ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle bu alanlarda çalışan uzmanlarımızın mutlaka hakem havuzuna kaydolmasını öneririz.
Ulusal İrtibat Noktalarımızın edindiği bilgilere göre, güncel durumda; çağrılar kapandıktan sonra hakem havuzundan uygun olabilecek adaylara teklif gelmekte, eğer ilgili çağrı başlığına kendisinin de içinde yer aldığı bir konsorsiyum başvuru sunmadıysa (çıkar çatışması yoksa) hakemlik teklifinin kabul edilmesi beklenmektedir. Fakat aynı dönem farklı bir çağrı başlığına proje sunuldu ise, araştırmacının bu bilgiyi belirtmesi beklenmekle birlikte, ilgili çağrı dışındaki çağrılarda değerlendirici olmasına izin verilebilmektedir.
Kadın-erkek dengesini korumak adına özellikle kadın hakem başvurularının olumlu değerlendirilme şansı yüksektir.
Hakem olabilmek için doktora, yüksek lisans vb yükseköğrenim zorunluluğu bulunmamaktadır.