
Değerli Araştırmacılar,
Avrupa Komisyonu tarafından Sağlık Kümesi 2025 yılı çağrıları resmi olarak yayımlanmıştır. Sağlık Kümesi 2025 Yılı Çağrıları Özet Bilgilerinin yer aldığı dokümanı inceleyebilirsiniz.
Bu kapsamda, 22 Mayıs 2025 tarihinde çevrim içi olarak Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi Bilgi Günü etkinliği gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte, katılımcılar tarafından Sli.do üzerinden yöneltilen sorular cevaplanmıştır. Etkinliğin video kayıtlarına link üzerinden erişebilirsiniz.
Komisyon tarafından gelen yoğun sorular ışığında hazırlanmış olan Sıkça Sorulan Sorular (SSS) dokümanı, araştırmacıların çağrılara yönelik teknik ve idari süreçleri daha iyi anlamalarına yardımcı olacak şekilde derlenmiştir. Aşağıda bu belgede yer alan bazı dikkat çekici örnek sorular ve özet cevapları yer almaktadır:
Antimikrobiyal direnç (AMR) ve ko-enfeksiyonlar (ör. virüs-bakteri) HORIZON-HLTH-2025-01-DISEASE-04 çağrısı kapsamında değerlendirilebilir mi?
Cevap: Evet. Pandemi hazırlığı ve bulaşıcı hastalıklara yönelik çözümler kapsamında, ilaç direnci ve ko-enfeksiyonlar çağrı kapsamında değerlendirilebilir. Ancak bu konuların başvuru içinde bilimsel gerekçelerle temellendirilmesi beklenmektedir.
Tıbbi Cihaz Olarak Yazılım (SaMD) HORIZON-HLTH-2025-03-IND-03-two-stage çağrısı kapsamında çığır açan bir cihaz olarak kabul edilebilir mi?
Cevap: Yazılımlar (yani fiziksel olmayan tıbbi cihazlar), ilgili AB mevzuatı (2017/745) kapsamında tıbbi cihaz olarak kabul edildikleri sürece bu çağrı kapsamında değerlendirilebilir.
HORIZON-HLTH-2025-01-TOOL-05 çağrısı kapsamında proje teklifinin bütçe dağılımına ilişkin herhangi bir kısıtlama var mı?
Cevap: Evet. Belirtilen konu koşullarına göre, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) gidecek AB katkısının, toplam proje bütçesinin %50’si veya daha fazlası olması gerekmektedir. Bu gereksinimi karşılamayan teklifler uygun bulunmayacaktır.
Geliştirilen bir terapötik ürün, HORIZON-HLTH-2025-01-IND-01 çağrısı kapsamında ileri tedavi tıbbi ürünü (ATMP) olarak kabul edilir mi?
Cevap: ATMP’ler, Yönetmelik (EC No 1394/2007) ve Direktifte (2001/83/EC) tanımlandığı gibi gen, hücre veya doku temelli terapötiklerdir. Başvuru sahiplerinin ürünlerinin bu kategoriye girip girmediğini ilgili AB düzenlemelerine göre gerekçelendirmeleri beklenmektedir. Avrupa İlaç Ajansı'nın İleri Tedaviler Komitesi (CAT), ileri tedavi ilaçlarının sınıflandırılması hakkında önerilerde bulunmaktadır. Başvuru sahipleri, terapötiklerinin ATMP olup olmadığından şüphe duyarlarsa, Yönetmeliğin 17. maddesi aracılığıyla bilimsel sınıflandırma tavsiyesi alabilirler. Ayrıntılar için: EMA İleri Tedavi Sınıflandırması.
Sağlık kümesi ile ilgili detaylı bilgi için Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi sayfasını ve Avrupa Komisyonu resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
Sağlık Kümesi çağrılarına başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz.
“ncphealth@tubitak.gov.tr”
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi