21 Aralık 2020

Desteklenen projeler, ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk2020 Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu'ndan toplamda 3,2 Milyon Avro hibe aldı!

Ufuk2020 Programı’nın Toplumsal Sorunlar bileşeni altında yer alan “Güvenli Toplumlar” ve “Yeniliğe Hızlı Erişim (FTI)" alanları kapsamında yapılan başvurulardan, Ufuk2020 desteklerinden veya eğitimlerinden faydalanan 10 Türk kuruluşunun yer aldığı 6 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiştir.

Desteklenen projeler, ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk2020 Programı kapsamında, AB Komisyonu’ndan toplamda 3,2 Milyon Avro hibe almıştır.

Çağrıda fonlanmaya hak kazanan projelerden, HAVELSAN’ın koordinatörü olduğu “TeamAware” projesi, toplamda 92 proje arasında 15 üzerinden 15 tam puan alarak başarılı projeler arasında ilk sırada desteklenmeye değer görülen proje önerisi olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.  Proje kapsamında acil müdahale ekiplerine durumsal farkındalık sağlanması ve karar destek sistemi ile ekiplerin güvenliğini artırılması planlanmaktadır. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, sensor füzyon teknolojileri ve 5G teknolojilerini konu edinen projenin 36 ayda tamamlanması bekleniyor. Ülkemizden SRDC Yazılım Araştırma ve Geliştirme Ve Danışmanlık Ticaret Anonim Şirketi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Acil Ambulans Hekimleri Derneği’nin de ortak olarak yer aldığı projede toplamda 13 farklı ülkeden 24 ortak bulunmaktadır.

Aynı çağrıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Acil Ambulans Hekimleri Derneği’nin ortak olarak yer aldığı “iProcureSecurity PCP” projesi, acil tıbbi hizmetlerin dayanıklılığını ve birlikte çalışabilirliğini güçlendiren yenilikçi triyaj yönetim sistemlerinin ön ticari tedariki konularını içermektedir. Avusturya tarafından koordine edilecek projede toplam 6 farklı ülkeden 12 ortak bulunmaktadır.

SAMPAŞ Bilişim ve İletişim Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ortak olarak yer aldığı “AI-ARC” projesi Sanal Kontrol Odası olarak bilinen son derece yenilikçi ve kullanıcı dostu yapay zeka (AI) tabanlı bir platform geliştirmeyi amaçlamaktadır. Finlandiya tarafından koordine edilecek projede toplamda 12 farklı ülkeden 22 ortak bulunmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ortak olarak yer aldığı “SilentBorder” projesi, kamyonlarda ve deniz konteynerlerinde saklanan tehlikeli ve yasadışı malların tanımlanması için kozmik ışın tomografisi geliştirilmesini amaçlamaktadır. İrlanda tarafından koordine edilecek projede toplamda 8 farklı ülkeden 12 ortak bulunmaktadır

Jandarma Genel Komutanlığı‘nın ortak olarak yer aldığı “NOTIONES” projesi istihbarat ve güvenlik paydaşları ile endüstri ve akademi aktörleri arasında güvenlik alanında etkileşim ağı oluşturulmasını amaçlamaktadır. İspanya tarafından koordine edilecek projede toplamda 21 farklı ülkeden 30 ortak bulunmaktadır.

Yeniliğe Hızlı Erişim Alanında; TÜPRAŞ’ın ortak olarak yer aldığı “EPC-EqTech” projesi kapsamında petrol ve gaz endüstrisinde düşük maliyetli ve atık su düzenlemelerini içeren harcanmış kostiği işlemek için yenilikçi bir çözüm geliştirilecektir. İspanya tarafından koordine edilecek projede TÜPRAŞ’ın dışında İspanya’dan CETAQUA ve AQUA; Fransa’dan ise Chilworth France şirketleri yer almaktadır.

Ufuk2020 Nedir?

Ufuk2020, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen 80 Milyar Euro bütçeli araştırma ve inovasyon programıdır. Ufuk2020 kapsamında çeşitli sektörlerde Avrupa Komisyonu’nun hibe desteği sağladığı projeler desteklenmektedir. Avrupa Birliği’nin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe destek sağlayan Ufuk2020 Programı’nın Türkiye’deki koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır.