Genel Bilgi
Yenilikçi İleri Malzemeler (Innovative Advanced Material (IAM)); Temiz Teknolojiler (CleanTech) ve Derin Teknolojiler (DeepTech) başta olmak üzere birçok stratejik teknoloji alanında kilit bir destekleyici unsur olarak konumlanmakta ve Net Sıfır Sanayi Yasası, Kritik Hammaddeler Yasası (CRMA) ile Sürdürülebilir Ürünler için Ekotasarım Yönetmeliği (ESPR) gibi önemli AB politikalarını doğrudan desteklemektedir. IAM’lerin stratejik önemi, Draghi Raporu ve AB Rekabet Konseyi’nin "Rekabetçilik Kontrolü" gibi yüksek düzey politika belgelerinde de açıkça vurgulanmaktadır.
Bu çerçevede “Avrupa için Yenilikçi İleri Malzemeler” (Innovative Advanced Materials for Europe (IAM4EU)) Ortaklığı, Avrupa’nın ileri malzeme alanındaki liderliğini güçlendirmek amacıyla kamu-özel sektör iş birliklerine dayalı, uluslararası, disiplinler arası ve sektörler arası bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi oluşturmayı hedeflemektedir. Bu bütüncül çaba, Ortaklığın Genel Hedefi olan Avrupa’nın teknoloji egemenliğini ve rekabetçiliğini güçlendirme ilkesine hizmet ederken aynı zamanda, yeşil ve dijital dönüşüm için gerekli ileri malzemelerin geliştirilmesi ve inovasyon döngüsünün hızlandırılması gibi Özel Hedeflerini de destekler. Operasyonel Hedefleri düzeyinde ise, sanayide IAM kullanımının yaygınlaştırılması, Güvenli ve Sürdürülebilir Tasarım (Safe and Sustainable by Design (SSbD)) ilkesinin uygulanması, iş birliklerinin artırılması ve döngüsel iş modellerinin geliştirilmesine katkı sağlar. Ortaklık, başlangıç olarak enerji, mobilite, inşaat ve elektronik gibi kilit sanayi ekosistemlerini hedef almaktadır.
IAM4EU’nun yaklaşımı; mevcut malzemelerin özelliklerinin iyileştirilmesi, çevresel etkisi düşük yeni malzemelerin geliştirilmesi ve bu malzemelerin üretimden geri dönüşüme kadar tüm süreçlerde stratejik değer zincirlerine entegre edilmesini kapsamaktadır. Bu hedefler doğrultusunda güvenlik, sürdürülebilirlik, karbon ayak izinin azaltılması, döngüsellik, stratejik özerklik ve doğal kaynakların verimli kullanımı temel önceliklerdir. Ortaklık, öncelikli alanlarını 3 ana başlık altında kategorilendirmiştir.
YENİLİKÇİ İLERİ MALZEMELER VE İLGİLİ TEKNOLOJİLER
P#1 – Enerji dönüşümü ve CO₂ azaltımı için kritik ham madde (CRM) içermeyen/az kullanılan ve verimli katalizörler
P#2 – Verimli hidrojen üretimi ve dönüşümü için yüksek iletkenlikli ve dayanıklı membranlar
P#3 – Verimli hidrojen ve ısıl enerji depolaması için yenilikçi kavramlar, tasarımlar ve bileşenler
P#4 – Döngüsel değer zincirlerinde yüksek performanslı kalıcı mıknatıslar için CRM içermeyen/az kullanılan manyetik fazlar
P#5 – Elektrokimyasal enerji depolama için yenilikçi elektrotlar, elektrolitler, bağlayıcılar ve ayırıcılar
P#6 – Çok işlevli bileşenler ve ürünler için tepkisel ileri malzemeler ve akıllı yüzeyler & arayüzler
P#7 – Hafif, dayanıklı ve sürdürülebilir yapısal sistemler için yenilikçi yüzeyler, arayüzler ve kompozitler
P#8 – Elektronik cihazlarda ve üretim süreçlerinde CRM ve çevreye zararlı diğer malzemelerin kullanımını azaltan ileri malzemeler
P#9 – Enerji verimli, çok işlevli fotonik, optoelektronik ve kuantum teknolojileri için ileri malzemeler
P#10 – Geri dönüştürülebilir polimerler/polimer kompozitler (geri dönüşüm için tasarım dahil) bazlı ileri malzemeler
P#11 – PFAS (kalıcı kimyasallar) alternatifleri bazlı ileri malzemeler
ÇAPRAZ DESTEKLEYİCİ ARAÇLAR VE YÖNTEMLER
P#12 – Adil ve anlamsal olarak birlikte çalışabilir dijital malzeme veri alanı
P#13 – Malzemelerin yaşam döngüsünü tahmin etme
P#14 – Güvenli ve sürdürülebilir tasarım (SSbD) uygulamalarını destekleyen geçerli test yöntemleri
P#15 – Verimli SSbD için veri yönetimi ve düzenleme
EKOSİSTEM ETKİNLEŞTİRİCİLERİ VE SİNERJİLER
P#16 – Yeni iş modelleri
P#17 – ‘Teşvik sistemi’ ile güçlendirme
P#18 – “İleri malzemeler akademisi” ile sinerji
P#19 – Teknoloji altyapılarının ağ oluşturması ve yaygın kullanımı
P#20 – LRI, OITB ve MAP entegrasyonu
P#21 – Standartların ve normların daha da geliştirilmesine katkı
Avrupa için Yenilikçi İleri Malzemeler Ortaklığı, Yenilikçi İleri Malzemeler Girişimi (Innovative Advanced Materials Initiative (IAM-I)) tarafından Avrupa Komisyonu iş birliğiyle yürütülen bir Ortak Programlama Avrupa Ortaklığı olup, özel sektör tarafında yürütücülüğünü IAM-I yapmaktadır. IAM-I, uluslararası kâr amacı gütmeyen bir girişim olarak Avrupa genelinde ileri malzeme ve inovasyon faaliyetlerini koordine etme rolüyle faaliyetlerini sürdürmektedir.
Üniversitelerden sanayiye, kamu kurumlarından vatandaşlara kadar tüm paydaşları ortak bir çatı altında buluşturma sorumluluğu ile hareket eden IAM-I Girişimi, Yenilikçi İleri Malzemelerin yaşam döngüsü boyunca karşılaşılan ihtiyaç ve zorluklarını ele alan ortak bir çözüm çerçevesi sağlamak için çalışmaktadır. IAM-I Girişimi ile ilgili daha fazla bilgiye ve üyelik sistemi ile ilgili detaylara IAM-I web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bu sayfada yer alan bilgiler, Avrupa için Yenilikçi İleri Malzemeler Ortaklığı'nın Stratejik Araştırma ve Inovasyon Gündemi’nden ve IAM-I web sitesinde yer alan Concept Paper’dan derlenmiştir.