ERC
  17 Mart 2022

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC) öncül araştırma projelerini ve bu projeleri gerçekleştirecek bilim insanlarını sadece bilimsel mükemmeliyet kriterine göre değerlendirmekte ve özellikle çok disiplinli, disiplinler arası, yeni fikirler ve alışılmadık yenilikçi yaklaşımlar içeren projeleri desteklemektedir.

Ufuk Avrupa kapsamında ERC tarafından yayınlanan ilk çağırlar olan ERC 2021 Starting Grant (StG) ve ERC 2021 Consolidator Grant (CoG) çağrıları kapsamında toplam 6 araştırmacımız 11,3 Milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır. Desteklenmeye hak kazanan araştırmacılarımızın hepsi başvuruları sırasında TÜBİTAK'ın ERC Baş Araştırmacı Destekleme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Desteklenen araştırmacılarımızdan Doç. Dr. Sedat NİZAMOĞLU daha önce ERC Starting Grant kapsamında desteklenmiştir (NOVELNOBI) ve ikinci kez ERC almaya hak kazanan ilk araştırmacımızdır. 

Değerli araştırmacılarımızı ve kendilerine ev sahipliği yapan üniversitelerini tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz. 

 

Mustafa_Yucel

Doç. Dr. Mustafa YÜCEL

ERC 2021 Consolidator Grant Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Proje ismi: DeepTrace: Tracing nanoparticle-fuelled co-mobilization of catalyst metals across Earth's deep-sea redox interfaces to pave the way for habitability detection in Ocean Worlds

Proje bütçesi: 2,4 Milyon Avro

Sedat_Nizamoglu_ERC

Doç. Dr. Sedat NİZAMOĞLU

ERC 2021 Consolidator Grant Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: Koç Üniversitesi

Proje ismi: MESHOPTO: Retinal Mesh Optoelectronics

Proje bütçesi: 2 Milyon Avro

Levent_Beker_ERC

Yrd. Doç. Dr. Levent BEKER

ERC 2021 Starting Grant Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: Koç Üniversitesi

Proje ismi: 2ND-CHANCE: Implantable sensors and ultrasonic data link with triggered bioresorption for next-gen wireless cardiac monitoring

Proje bütçesi: 2,5 Milyon Avro

Ozgur_Atalay_ERC

 

Doç. Dr. Özgür ATALAY

ERC 2021 Starting Grant Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: İstanbul Teknik Üniversitesi

Proje ismi: TEXWEAROTS: Textile-Based Wearable Soft Robotics with Integrated Sensing, Actuating and Self Powering Properties

Proje bütçesi: 1,5 Milyon Avro

Onur_Ergen_ERC

 

Yrd. Doç. Onur ERGEN 

ERC 2021 Starting Grant Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: İstanbul Teknik Üniversitesi

Proje ismi: QUEEN: Quantum Super-Exchange Energy Storage Platform

Proje bütçesi: 1,4 Milyon Avro

Emre_Bukusoglu_ERC

 

Doç. Dr. Emre BÜKÜŞOĞLU

ERC 2021 Starting Grant Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Proje ismi: LCFlow: Liquid Crystals in Flow: A New Era in Sensing and Diagnostics

Proje bütçesi: 1,5 Milyon Avro

Doç. Dr. Mustafa YÜCEL ve ekibi DeepTrace Projesi ile derin denizlerde nanoparçacıklar yolu ile mobilize olan metallerin izini sürerek okyanus dünyaların yaşanabilirliği için izleyiciler geliştirmeyi hedeflemektedir. 2018 yılında TÜBA-GEBİP Ödülü'ne layık görülen YÜCEL’in proje önerisi TÜBİTAK'ın ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı ve BİDEB 2247-B ERC Projeleri Güçlendirme Desteği ile desteklenmiştir.

Doç. Dr. Sedat NİZAMOĞLU ve ekibi MESHOPTO Projesi ile nanomalzemeler ve geleneksel olmayan elektronik yaklaşımları birleştirerek “retinal ağ optoelektroniği” diye adlandırdığı körlüklere karşı yeni retina implantları geliştirmeyi hedeflemektedir. 2018 Yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü'ne layık görülen NİZAMOĞLU’nun proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir. NİZAMOĞLU ikinci kez ERC almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk araştırmacımız olmuştur.

Yrd. Doç. Levent BEKER ve ekibi 2ND-CHANCE Projesi ile aygıt ameliyat esnasında hastanın vücuduna implant edilebilecek ve olası kardiyak rahatsızlıkları önceden bildirebilecek bir aygıt geliştirmeyi hedeflemektedir. 2019 yılında TÜBİTAK 2232 - Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen BEKER’in proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Doç. Dr. Özgür ATALAY ve ekibi TEXWEAROTS Projesi kapsamında tekstil teknolojisi ile robotik bilimini bir araya getiren tekstil temelli robotik yapılar üretilerek bu yapıların kas güçsüzlüğü yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılması hedeflenmektedir. 2019 yılında AB Ufuk 2020 Programı kapsamında Marie Skladowska Curie Individual Fellowship tarafından fonlanan ATALAY’ın proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Yrd. Doç. Onur ERGEN ve ekibi QUEEN Projesi kapsamında pil teknolojisinin geleneksel işleyişini tamamen değiştirerek, 2035’e kadar yalnızca 2 kat artırılması beklenen pil enerji yoğunluğunu 20 kat artırarmayı  ve anlık şarj olabilme kavramını oluşturulmayı hedeflemektedir. 2021 yılında TÜBA GEDİP Ödülü'ne layık görülen ERGEN’in proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Doç. Dr. Emre BÜKÜŞOĞLU ve ekibi LCFlow Projesi kapsamında hızlı ve kapsamlı tanı ve teşhis uygulamalarına yönelik sıvı kristal bazlı akışkan sensör platformlarını geliştirmeyi hedeflemektedir. 2021 yılında TÜBA GEDİP Ödülü'ne layık görülen BÜKÜŞOĞLU’nun proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Türkiye'de yürütülen toplam 29 ERC projesi bulunmaktadır. 

Konu ile ilgili ERC’nin haberine ve örnek projelere ERC'nin sayfasından ulaşabilirsiniz.

ERC ile ilgili her türlü soru ve önerilerinizi ncperc@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz.