ufuk news
  02 Mart 2020

Ülkemizin aidat ödeyerek katılım sağladığı AB Çerçeve Programları (AB ÇP) kapsamında Türkiye’de ikamet eden kişilerin program hakkında farkındalıklarının, Türkiye’den gerçekleştirilecek proje başvuru sayısının ve bu projelerin kalitesinin artırılmasına yönelik destek ve ödül programları "TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programlarına ilişkin Usul ve Esaslar" çerçevesinde sunulmaktadır.

Avrupa Komisyonu ile yürütülen yoğun müzakereler sonucunda, ülkemizin Ufuk2020 Programı’na 2020 yılı için ödenmesi gereken son taksit olan 77,8 Milyon Avro miktarındaki katkı payından muaf tutulması sağlanmış ve ilgili katkı payının ülkemiz araştırmacıları için yeni destek programları sunularak kullanılmasına karar verilmiştir.

İlgili karar doğrultusunda, Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı faaliyetleri kapsamında tasarlanmış ve yürütülmekte olan destek programlarına Şubat ayı itibariyle bir program daha eklenmiştir.

Yabancı Araştırmacı Seyahat Desteği, hali hazırda en çok kullanılan destek mekanizması olan 2020 kodlu Seyahat Desteği Programı’yla benzer nitelikler taşımaktadır. Destek, seyahatin yönünü tersine çevirmiştir; AB ÇP’de en az bir tane çok ortaklı proje yürütmüş olan yurtdışında yerleşik koordinatör kuruluşların proje yürütücülerinin ve yurtdışında yerleşik ERC baş araştırmacı veya panelistinin Türkiye’de yerleşik kuruluşları ziyaret etmeleri için tasarlanmıştır.

Destek ile AB ÇP’de Türkiye’de yerleşik kuruluşların daha fazla projede yer almaları ve bu yolla ülkemizin programdaki başarısı ile Türkiye Araştırma Alanı ile Avrupa Araştırma Alanı arasındaki uyumun artırılması amaçlanmaktadır.

Destek, ziyaret programının başlangıç tarihinden en az 15 gün önce veya ziyaret programının bitiş tarihinden itibaren en fazla 30 gün içerisinde yapılan başvurular için verilecek olup ziyaret programının bitiş tarihinden sonra başvuru yapılacağı durumda ziyaret gerçekleşmeden önce TÜBİTAK’a bilgi verilmesi önerilmektedir. Yabancı Araştırmacı Seyahat Desteği’ne yapılan başvurular, Değerlendirme Komisyonu tarafından destek duyurusunda yer alan değerlendirme kriterleri çerçevesinde değerlendirilmektedir. Destek kapsamında, onaylanan her bir başvuru/kişi için en fazla 1.500 Avro karşılığı harcamalar TL olarak ödenecektir.

Yabancı Araştırmacı Seyahat Desteğine ilişkin detayları bulabileceğiniz infografik ve duyuru için tıklayınız.

Söz konusu destek ve ödül programları hakkında detaylı bilgiye https://ufuk2020.org.tr/tr/destek-ve-oduller adresinden ulaşabilir, başvurularınızı çevrimiçi olarak http://destekler.h2020.org.tr/ adresinden gerçekleştirebilirsiniz.