gh
  09 Ekim 2024

Değerli Araştırmacılarımız,

Her sene duyurusunu yaptığımız MSCA - Doktora Ağları (MSCA - Doctoral Networks) çağrısı yine üç ayrı şekilde yazılacak proje türü ile başvuruları kabul etmektedir.

(1) Standart Doktoralar, (2) Sanayi Doktoraları (Industry Doctorates), (3) Ortak Doktoralar (Joint Doctorates) şeklinde hazırlanabilecek proje önerilerinden “Ortak Doktoralar” için sizlere detaylı bilgi vermek isteriz.

Eğer Ufuk Avrupa Programının MSCA Alanının altında yer alan Doktora Ağları çağrısının “Ortak Doktora Programı” türüne proje önerisi yazarak koordinatör olmayı planlarsanız ya da yazılmakta olan bir projeye ortak olarak katılmak ve ortak, çift ya da çoklu  (Türkiye’de yönetmeliğe uygun olarak tek (joint), birbirine bağlı çoklu (dual) veya birbirinden bağımsız çoklu (double) şeklinde de ifade edilebilir) doktora diploması veren kuruluşlardan birisi olmayı planlarsanız, şu adımları izlemeniz projenizin desteklenmesi halinde uygulama aşamasını oldukça kolaylaştıracaktır:

  • Bu tür bir proje önerisi için konsorsiyumu oluşturan en az 3 farklı ülkeden 3 farklı kuruluşun bir araya gelmesi; bu kurumların oluşturacakları uluslararası, sektörler arası ve disiplinlerarası doktora programı kapsamında ortak, çift ya da çoklu doktora derecesi vermeye ehil olmaları gerekir. Bu 3 ortaktan en az 1 tanesinin, AB Üye ya da Ufuk Avrupa Asosiye Ülkesi'nde bulunması gerekir. Bu kurala uyan bir proje önerisi hazırladığınızdan emin olunuz. (Proje yazım kuralları ile ilgili diğer detaylar için tıklayınız.)

  • Avrupa Komisyonu’na proje önerisi başvurusu aşamasında proje ortakları proje kapsamında desteklenecek doktora adaylarına, ortak doktora derecesi vereceklerine dair ön anlaşma yaparlar; doktora adayının hangi kurumlardan doktora diploması alacağına dair bilgiyi de proje önerisinde belirtmeleri beklenir. Bu hususa dikkat ediniz. 

  • Kurulacak konsorsiyumun yürüteceği projede ortak yönetim yapısı, ortak seçim, danışmanlık, gözlem ve değerlendirme prosedürleri kurulmalıdır. Doktora adaylarının, katılımcı kuruluşların ortak danışmanlığında yetiştirilmesi gerekmektedir. Proje metninde bu detayları açıklamayı unutmayınız. 

  • Proje yazım formatı ve diğer tüm detaylar için TÜBİTAK MSCA ekibi ile iletişime geçerek destek alınız. İletişim adresi: ncpmobility@tubitak.gov.tr bu ekibin yıllardır değişmeyen tek adresidir. Güncel dokümanların yayınlandığı sayfaya erişmek için lütfen tıklayınız.

  • Proje başvurunuzu Avrupa Komisyonu’na sunduktan ortalama 5 ay sonra sonuçlar açıklanır. Bu süre zarfında:

    • Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’na şu linkte yer alan “Uluslararası Ortak Eğitim Öğretim Programlarına İlişkin Protokollerin Hazırlanmasında Dikkate Alınacak Uygulama İlkeleri” başlığı altındaki bilgiler ışığında gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. 

    • Yine aynı linkte yer alan “Uluslararası Ortak Eğitim Öğretim Programlarına İlişkin Protokol Örnekleri” incelenebilir. 

    • Avrupa Komisyonu’na yaptığınız “MSCA-Joint Doctorates” proje önerisi başvurunuz 5 ay içerisinde açıklanana kadar, YÖK’e yaptığınız “Uluslararası Ortak Eğitim Öğretim Programı” başvurunuz da bir sonuca varacaktır. YÖK’ün geri bildirimlerini hızla uygulamanız durumunda, YÖK’e yaptığınız başvuru ile ilgili süreçler de daha kolay işleyecektir. YÖK’e yollamış olduğunuz protokoldeki eksikler nedeniyle protokolün sonuçlanması uzar ve bu sırada Avrupa Komisyonu’na yaptığınız başvurunuz olumlu sonuçlanır ise Avrupa Komisyonu ile Hibe Antlaşması’nı imzalamak için birkaç aylık süreniz olacaktır. Bu birkaç aylık süre zarfında Avrupa Komisyonu sizden projenizin başlangıç tarihini netleştirmenizi isteyecektir. Bu başlangıç süresini (projenizin diğer ortakları ile birlikte) belirleme hakkınız olacaktır. (YÖK’e gönderdiğiniz protokol uygun bulunmayabilir. Bu aşamada bu ihtimali de akılda tutmak gerekir.)

    • Projenizin başlangıç tarihini “Avrupa Komisyonu ile Hibe Antlaşması’nın İmzalandığı Ayı Takip Eden Ayın İlk Günü” şeklinde seçebileceğiniz gibi, ileri bir tarih vermeniz de mümkün olacaktır. Bu hususa karar verirken YÖK ile yürümekte olan sürecin sonuçlanma zamanını dikkate alabilirsiniz.

    • YÖK’ün uygunluk vermesi ve ardından protokolün yükseköğretim kurumları tarafından imzalanması sonrası protokole de onay vermesinin ardından, eğer Avrupa Komisyonu’na yaptığınız başvuru da olumlu sonuçlandıysa, projenizi yürütmek için Avrupa Komisyonu ile Hibe Antlaşması imza sürecinizi tamamlayabilirsiniz.

    • Eğer Avrupa Komisyonu’na yaptığınız proje önerisi başvurunuz o sene olumlu sonuçlanmaz ise, proje önerinizi yenileyerek bir sonraki sene açılacak çağrıya yeniden başvuru yapmanız mümkündür. (Yeni bir kural gereği: Avrupa Komisyonu, tekrar başvuru için bir önceki sene yaptığınız başvurunuzun en az 80 puan almış olmasını beklemektedir.) Bu durumda, YÖK’e yaptığınız başvurunuzun tamamlanması için yeterince süreniz olacaktır.

    • YÖK’e yaptığınız başvurunuzun uygun bulunmaması durumunda ise, proje önerisini YÖK’ün verdiği geribildirime göre revize ederek bir sonraki sene yeniden Avrupa Komisyonu’na sunabilirsiniz. YÖK, sizlerden gelen protokolü Kurul’un onayına sunana kadar, başvuran üniversiteye verdiği geribildirimler ile, o protokolü yönetmeliğe en uygun hale getirmeye çalışır. Ancak, Kurul’da uygun bulunmayan bir protokol üniversiteye iade edilir. İşte böyle bir durumda Protokolün ve Avrupa Komisyonu’na sunulan projenin revize edilip yeniden sunulması beklenir.

Söz konusu sürecin uzun ve meşakkatli olduğunun farkında olarak, her adımda sorularınıza yanıt bulmak adına yanınızda olduğumuzu bildirmek isteriz. TÜBİTAK MSCA Ekibi olarak bizlere her türlü sorunuzu ncpmobility@tubitak.gov.tr adresimiz aracılığı ile iletebilirsiniz.

Bu Bilgi Notu'na ayrıca websitemizde ilgili sayfadan ulaşabilirsiniz. 

Başarılı sonuçlar almanız dileği ile,

Saygılarımızı sunarız.

MSCA TÜBİTAK / Türkiye Ekibi