18 Temmuz 2022

Ufuk Avrupa Programı’nın Bilimsel Mükemmeliyet bileşeni altında yer alan “Marie Sklodowska-Curie Alanı”, Burs Programlarına Katkı Fonu (COFUND) çağrısı kapsamında Türkiye'den yapılan başvurulardan, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Avrupa Komisyonu tarafından toplam 3,25 Milyon Avro ile desteklenmeye hak kazandı.

İYTE’nin koordinatör olarak başvurduğu BIOTIN adlı proje, 'Doktora Programı' panelinden fonlanarak Avrupa Komisyonu’ndan 1,34 Milyon Avro hibe almaya hak kazanmıştır. Proje kapsamında 10 adet doktora öğrencisinin biyomedikal araştırmaları alanında istihdam edilerek, doktoralarını yürütürken çeşitli kurumlarda eğitimler alması planlanmaktadır. Projede, Boğaziçi Üniversitesi ve İzmir Bİyotıp ve Genom Merkezi (İBG) de İYTE ile birlikte doktora öğrencisi istihdam etmek üzere yardımcı kuruluş olarak yer almışlardır. İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK - Türkiye), Katalonya Politeknik Üniversitesi (İspanya), Friedrich-Alexander Üniversitesi (Almanya), Villanova Üniversitesi (ABD), Fujifilm (Hollanda), İzmir Ekonomi Üniversitesi (Türkiye), Warwick Üniversitesi (İngiltere), Antwerpen Üniversitesi (Belçika), Temple Üniversitesi (ABD), İtalyan Della Svizzera Üniversitesi (İsviçre), RS Araştırma Eğitim Danışmanlık İlaç San. A.Ş. (Türkiye), XNK THERAPEUTICS (İsveç), Varşova Üniversitesi (Polonya), Amgen İlaç Tic. Ltd. Şti. (Türkiye), Letgen Biyoteknoloji (Türkiye), Boise State Üniversitesi (ABD), Cleveland State Üniversitesi (ABD), ve Siemens (Almanya) kurumları öğrencilerin doktora programı esnasında eğitimlerine katkıda bulunacak kurumlar olarak projede yer almışlardır. İYTE, projenin yazımı öncesinde AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi'nin sunmakta olduğu Ufuk Avrupa Proje yazma/değerlendirme desteklerinden ve eğitimlerinden faydalanmıştır. Ayrıca projenin eş-finansmanı TÜBİTAK tarafından sağlanacaktır. 

ODTÜ’nün koordinatör olarak başvurduğu ENRICH-TOGETHER adlı proje, 'Doktora Sonrası Programı' panelinden fonlanarak Avrupa Komisyonu’ndan 1,9 Milyon Avro hibe almaya hak kazanmıştır. Proje kapsamında 20 adet doktora sonrası araştırmacının yeşil ve mavi dönüşüm araştırmaları alanında istihdam edilerek, doktora sonrası araştırmalarını yürütürken çeşitli kurumlarda eğitimler alması planlanmaktadır. Projede Ege Üniversitesi (Türkiye), Yıldız Teknik Üniversitesi (Türkiye), Sabancı Üniversitesi (Türkiye), Katolik Leuven Üniversitesi (Belçika), Uluslararası Karadeniz Araştırma Merkezi (Yunanistan), Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (Türkiye), ETH Zürih Üniversitesi (İsviçre) ve IMEC Leuven (Belçika) kurumları öğrencilerin doktora programı esnasında eğitimlerine katkıda bulunacak kurumlar olarak projede yer almışlardır. ODTÜ, projenin yazımı öncesinde AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi'nin sunmakta olduğu Ufuk Avrupa Proje yazma/değerlendirme desteklerinden ve eğitimlerinden faydalanmıştır. Ayrıca projenin eş-finansmanı TÜBİTAK tarafından sağlanacaktır.

Çağrı sonucunda ayrıca Sabancı Üniversitesi , Erciyes Üniversitesi ve İYTE tarafından hazırlanan üç farklı proje daha eşik üstü puan almıştır. 

COFUND Programı kapsamında, hâlihazırda araştırma projelerine yönelik burs ve destek mekanizması bulunan ya da böyle bir program oluşturmak isteyen kuruluşların bölgesel, ulusal ve uluslararası burs programlarının oluşturulması veya var olan programlarının desteklenmesi amacıyla araştırma bursu veren kuruluşlara ek fon sağlanmasını hedeflemektedir. Proje kapsamında istihdam edilecek araştırmacıların Türkiye’de son 3 yıldır 12 aydan fazla bulunmamış olmak koşulunu sağlaması gerekmektedir. 

Söz konusu programın Ekim 2022'de açılacak bir sonraki çağrısına başvuruda bulunmak isteyen kuruluşlarımız ile MSCA Türkiye Ulusal İrtibat Noktaları olarak toplantı gerçekleştirmekten ve sorularını yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Randevu almak için ncpmobility@tubitak.gov.tr adresi ile irtibata geçebilirsiniz.