HABERLER
Genel Bilgi
Tarım Sistemleri Geçişini Hızlandırmaya Yönelik Avrupa Ortaklığı –Tarımsal Ekoloji Yaşam Laboratuvarları ve Araştırma Altyapıları-AGROEKOLOJİ (European Partnership on Accelerating Farming Systems Transition –Agroecology Living Labs And Research Infrastructure- AGROECOLOGY) Ortaklığı Avrupa çapında agroekolojiye geçişi hızlandıran bir canlı laboratuvarlar ve araştırma altyapıları ağı oluşturmayı ve desteklemeyi amaçlamaktadır. Uzun vadeli, sahaya özgü, çok paydaşlı ve gerçek yaşam deneyimleri için alanlar sağlayacak ve çiftçileri olumlu ekonomik, çevresel ve sosyal etkiler için ihtiyaç duyulan ölçekte agroekolojik uygulamaları anlamada ve uygulamada destekleyen uygulamaları benimsemeye hazır şekilde sunacaktır.
2030'a kadar, agroekoloji etrafındaki ekosistem AB düzeyinde daha iyi bağlanacak, agroekolojik süreçler hakkındaki bilgi, çiftçiler ve çevre tarafından agroekolojinin alımını artıracak ve çiftçiliğin sosyal performansı iyileştirilecektir.
Agroekoloji, Yaşam Laboratuvarları ve Araştırma Altyapıları esasına dayanan projenin hedef kitlesi ve faydalanıcıları; tarımsal alanda faaliyet gösteren resmi kurumlar, araştırma yapan kuruluşlar, araştırma altyapıları, bölgesel ve yerel yönetimler, yaşayan laboratuvarlar (liviniglabs), çiftçilerdir. Tarımsal üretim kapasitesine zarar vermeden girdi maliyetleri üzerindeki baskıyı azaltabilecek ve verimlilikte uzun vadeli ilerlemeye yol açabilecek araçlardan biri olan agroekoloji; daha sağlıklı ekosistemlere ve biyoçeşitliliğe olumlu katkıda bulunmayı amaçlayan bütüncül bir yaklaşımdır.
Agroekoloji ekonomik olarak uygulanabilir tarım uygulamaları; biyolojik çeşitlilik, iklim ve çevre, döngüsel ve sürdürülebilir tarım ve ilgili değer zincirleri yaratmayı hedeflemekte olup dayanıklı, üretken, üretim alanına duyarlı, yaygın ve AB gıda güvenliğinin güvence altına alınmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Bütçe
300.000.000 AvroÇağrı Bilgileri
AGROECOLOGY Ortaklığı 2. Çağrısı Açıldı
Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen ortak girişimlerden biri olan AGROECOLOGY Ortaklığı 2. Çağrısı "Agroekoloji Performansının Çevresel, Ekonomik ve Sosyal Perspektiflerden Değerlendirilmesi: Değer Zinciri ve Politika Yansımaları" başlıklı ikinci çağrı başvurulara açıldı.
Çağrı Konuları:
Konu 1: Agroekolojinin faydalarını/etkilerini ve ödünleşimlerini değerlendirmek ve en iyi uygulamaları belirlemek
Bu konuya yapılacak başvurular, aşağıdaki temalardan en az birini seçmelidir:
Agroekolojik üretimde ödünleşimlerin ele alınmasına yönelik yöntemler ve prosedürler
En iyi uygulamaların farklı mekânsal ve zamansal ölçeklerde benimsenmesini hızlandırmak için uygun seçenekleri belirlemek ve desteklemek adına senaryo analizleri
Konu 2: Agroekolojiye geçişi kolaylaştırmak için değer zincirlerini, iş modellerini ve politikaları dönüştürmek
Bu konuya yapılacak başvurular, aşağıdaki temalardan en az birini seçmelidir:
Agroekolojik geçişi kolaylaştıracak yeni iş modellerinin değer zincirlerinde dönüşümü ve geliştirilmesi
Agroekolojik geçişi desteklemek için aktörler arası koordinasyon, sosyal inovasyonlar ve politikalar
TÜBİTAK Fonlama Detayları:
Türkiye’den başvuru yapacak olan katılımcılar, TÜBİTAK tarafından sağlanan ulusal destek kuralları çerçevesinde fonlanacaktır. TÜBİTAK Ulusal Başvuru Kuralları için tıklatınız
Çağrı Süreci:
Bu çağrı iki aşamalı olarak yürütülecektir:
Ön başvuru son tarihi: 17 Şubat 2025, saat 16:00 (TSİ)
Tam başvuru son tarihi: 9 Temmuz 2025, saat 16:00 (TSİ)
Bilgilendirme Webinarı:
Bu çağrıya yönelik bir bilgilendirme Webinarı 13 Aralık 2024 tarihinde saat 12:00-15:00 (TSİ) arasında düzenlenecektir. Kayıt için: AGROECOLOGY 2. Çağrı Webinarı: Kayıt Linki
Daha Fazla Bilgi:
Çağrı hakkında detaylı bilgi ve ilgili belgeler için: https://agroecology.ptj.de
TÜBİTAK İletişim:
AGROECOLOGY Çağrısı ile ilgili sorularınız için:
Ebru Soyuyüce Aydınebru.aydin@tubitak.gov.tr
Çağrı ile ilgili Ulusal Süreçler için İletişim Bilgileri:
Ersin Turan ersin.turan@tubitak.gov.tr
İlgili Küme
Gıda, biyoekonomi, doğal kaynaklar, tarım ve çevre