HABERLER
Genel Bilgi
Yapay Zeka, Veri ve Robotik: Avrupa'nın Dijital Geleceği
Avrupa Birliği’nin Yapay Zeka (AI), Veri ve Robotik ortaklığı, dijital dönüşümde kritik bir rol oynayan bu teknolojilerin geliştirilmesini ve entegrasyonunu hızlandırmak için kurulmuştur. Bu ortaklık, Avrupa'nın dijital bağımsızlığını sağlamayı ve küresel rekabette daha güçlü bir konuma gelmesini hedeflemektedir.
AI, Veri ve Robotik Ortaklığının Yapısı ve Amacı
Ortaklık, kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiği bir platformdur. Avrupa'da yapay zeka, büyük veri ve robotik alanlarında öncü olmak için araştırma ve inovasyonu desteklemekte ve bu teknolojilerin uygulamaya geçişini hızlandırmaktadır. AI, veri ve robotik çözümleriyle, endüstriyel otomasyondan sağlık hizmetlerine, tarımdan enerjiye kadar birçok sektörde yenilikçi çözümler sunulmaktadır.
ADRA (Yapay Zeka, Veri ve Robotik Birliği) nedir?
Yapay Zeka, Veri ve Robotik Birliği (ADRA, asbl), 21 Mayıs 2021 tarihinde beş Avrupa organizasyonu (BDVA, CLAIRE, ELLIS, EurAI ve euRobotics.) tarafından kurulmuştur. ADRA, Ufuk Avrupa kapsamındaki Küme 4'te (Dijital, Endüstri ve Uzay) yer alan Avrupa Yapay Zeka, Veri ve Robotik Ortaklığı'nın özel tarafı olarak oluşturulmuştur. Ortaklık, Adra'nın 23 Haziran 2021 tarihinde Avrupa Komisyonu ile bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalamasıyla resmi olarak başlatılmıştır.
Ufuk 2020 Ortaklıkları olan Big Data Value PPP ve SPARC PPP, Veri ve Robotik ekosistemleri ve toplulukları içindeki uyumu artırarak yüksek etki elde etmiştir. Bu yeni Ortaklık, önceki ortaklıkların çalışmalarını ve daha geniş Avrupa Yapay Zeka topluluğunu temel alarak inşa edilmiştir.
Bu Ortaklık, Yapay Zeka, Veri ve Robotik alanlarındaki Avrupa'nın odak noktasıdır ve bu üç uygulama alanının gelecekteki yönelimlerini Avrupa Komisyonu ile birlikte şekillendirmek isteyen kuruluşlar için giriş noktasıdır. ADRA'ya üniversiteler, KOBİler ve büyük endüstri kuruluşları başvuru yapabilmektedir.
ADRA Üyesi kuruluşları incelemek için tıklayın.
ADRA'ya üyelik bilgilerini görmek için tıklayın.
Ülkemizden kamu kuruluşu, üniversite veya KOBİ'yseniz ağlara üyelik desteğine başvuru yapabilirsiniz. Ağlara üyelik desteğimiz hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
ADRA Katkıları
Temmuz 2022’de Adra, Adra-ekosistemi'nin (Adra-e) başlatılmasına katkıda bulunmuştur. Bu yeni Avrupa projesi, Avrupa Komisyonu tarafından kurulan Yapay Zeka, Veri ve Robotik Ortaklığı'nın başarısını sağlamak amacıyla bir koordinasyon ve destek faaliyeti olarak Adra’nın faaliyetlerini desteklemeyi hedeflemektedir. Yapay Zeka, Veri ve Robotik topluluklarını birbirine bağlamayı, ADR alanını haritalandırmayı, farkındalık yaratmayı, benimsemeyi teşvik etmeyi, standartlar geliştirmeyi ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır.
ADRA’ya Neden Katılmalısınız
Adra, üyelerine Avrupa’nın Yapay Zeka, Veri ve Robotik geleceğini şekillendirme fırsatı sunarak büyük sosyo-ekonomik zorlukların üstesinden gelinmesini sağlamakta olup, Yapay Zeka, Veri ve Robotik alanlarının birleşiminden faydalanarak üyelerine benzersiz bir değer yaratabilen bir birliktir. Adra, Avrupa’daki Yapay Zeka, Veri ve Robotik araştırma kurumları ile sanayiyi tek bir güçlü ses altında birleştirir ve üyelerine sosyo-ekonomik zorlukların analizinden yola çıkarak araştırma ve inovasyon hedeflerini belirlemelerinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca Adra, sürdürülebilirlik, ekolojik ayak izi ve regülasyon gibi kısa vadeli konulara da odaklanmakta ve yeni fikirlerin yeşerip ölçeklenebileceği bir Avrupa ortamının oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır.
Yapay Zeka ve Verinin Geleceği
Veri, yapay zeka sistemlerinin temelini oluşturan bir unsurdur. AI sistemleri, büyük veri kümelerinden öğrenerek daha akıllı, hızlı ve doğru kararlar alabilme yeteneğine sahiptir. Ortaklığın amaçlarından biri, Avrupa'da veri yönetimi ve güvenliğini en üst düzeye çıkarmak ve AI sistemlerinin etik, güvenli ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.
Robotik ve Otomasyonun Önemi
Robotik, üretim, lojistik, sağlık ve tarım gibi birçok sektörde büyük bir devrim yaratmaktadır. Bu ortaklık, Avrupa'nın robotik sistemlerde lider konumda olmasını ve bu sistemlerin enerji verimliliği, güvenlik ve operasyonel mükemmeliyet sağlamasını hedefler. Özellikle endüstriyel otomasyonda robotların kullanımını artırmak, iş gücünün verimliliğini artıracak ve üretim süreçlerini optimize edecektir.
Avrupa’nın Dijital Dönüşümdeki Rolü
Yapay zeka, veri ve robotik, Avrupa’nın dijital dönüşümünün kalbinde yer almaktadır. 2030 yılına kadar bu teknolojilerin Avrupa’da yaygın olarak kullanılması ve ticari çözümlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Ortaklık, hem araştırma projeleriyle hem de kamu ve özel sektör iş birlikleriyle bu hedefe ulaşmak için çalışmaktadır. Bu süreçte, güvenli ve etik bir dijital ekosistem yaratmak, Avrupa'nın teknoloji alanında önderlik etmesini sağlayacaktır.
Ufuk 2020 ortaklıklarından olan BDVA ve euRobotics Kamu-Özel Sektör Ortaklıkları (Big Data Value PPP ve SPARC PPP), daha geniş Veri ve Robotik ekosistemleri ve toplulukları içinde uyumu ve katılımı artırarak yüksek etki elde etmiştir. AI, Data and Robotics Ortaklığı, bu mevcut ortaklıkların çalışmalarına ve EurAI, CLAIRE ile ELLIS'in oluşumu ve varlığında belirginleşen daha geniş Avrupa Yapay Zeka topluluğuna yapılan yatırıma dayanmaktadır. BDVA, CLAIRE, ELLIS, EurAI ve euRobotics, artan hedefin gerçekleştirilebilmesi için çok çeşitli paydaşları Ortaklığın faaliyetlerine entegre ederek güçlerini birleştirecektir.
Ortaklığın kapsamı, AI, Data ve Robotics'in tüm paradigmalarını, tekniklerini, yöntemlerini ve uygulamalarını hem ayrı ayrı hem de kombinasyon halinde kapsayacaktır. Bu teknolojiler arasındaki ortak ve kolektif eylemler için fırsatları, her birinin izole edilmiş halinden daha etkili bir şekilde geliştirecektir. Ortaklık endüstriye, akademiye, kamu kurumlarına ve hem küçük hem de büyük kuruluşlara açık olacaktır. Özellikle KOBİ'ler, start-up'lar ve girişimciler Ortaklığa katılmaya teşvik edilecektir. Çok çeşitli paydaşlarla ilişki kuracak ve Avrupa'daki ve dışındaki diğer ilgili Ortaklıklar ve inovasyon kuruluşlarıyla bağlantı kuracaktır.
Eylül 2024 itibariyle Mevcut Durum
Bütçe
2,6 Milyon Avro (1,3 Milyon Avro Avrupa Komisyonu sağlayacak.)Çağrı Bilgileri
2025 yılı Küme 4: Dijital, Endüstri ve Uzay çalışma programı altında çağrılar yayınlanacaktır. 2024 yılı Aralık ayında taslak çalışma programının duyurulması planlanmaktadır.
İlgili Küme
AI, Data and Robotics Ortaklığı Küme 4 altında yer almaktadır.
https://adr-association.eu/