
Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC) öncül araştırma projelerini ve bu projeleri gerçekleştirecek bilim insanlarını sadece bilimsel mükemmeliyet kriterine göre değerlendirmekte ve özellikle çok disiplinli, disiplinler arası, yeni fikirler ve alışılmadık yenilikçi yaklaşımlar içeren projeleri desteklemektedir.
ERC 2021 Advanced Grant (AdG) çağrısı kapsamında 2 araştırmacımız toplam 4,9 Milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır. Desteklenen araştırmacılarımızdan Doç. Dr. F. Ömer İLDAY daha önce ERC Consolidator Grant kapsamında desteklenmiştir (NLL) ve ikinci kez ERC almaya hak kazanan ikinci araştırmacımızdır.
Değerli araştırmacılarımızı ve kendilerine ev sahipliği yapan üniversitelerini tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz.
Doç. Dr. F. Ömer İLDAY ERC 2021 Advanced Grant Baş Araştırmacısı Ev Sahibi Kurum: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi – UNAM Proje ismi: UniLase - Second-modelocking for a universal material-processing laser Proje bütçesi: 2,5 Milyon Avro Panel: PE7 - Systems and Communication Engineering | |
Prof. Dr. Tolga Mete DUMAN ERC 2021 Advanced Grant Baş Araştırmacısı Ev Sahibi Kurum: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Proje ismi: TRANCIDS - Transmission over Channels with Insertions and Deletions Proje bütçesi: 2,4 Milyon Avro Panel: PE7 - Systems and Communication Engineering |
Doç. Dr. F. Ömer İLDAY ve ekibi UniLase Projesi ile bugüne kadarkilerden temelden farklı olacak ve kendi ifadesiyle bir ışık kristali oluşturacak bir lazer icat etmeyi hedeflemektedir. Proje sonucunda elde edilecek bulguların karmaşık sistemleri temelde daha iyi anlamamızın yolunu açarak lazer fiziğinin ötesine taşacak bir etki yaratması beklenmektedir. İLDAY, 2017 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne layık görülmüştür. İLDAY’ın proje önerisi TÜBİTAK'ın ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir. İLDAY ikinci kez ERC almaya hak kazanan Türkiye’deki ikinci araştırmacımız olmuştur.
Prof. Dr. Tolga Mete DUMAN ve ekibi TRANCIDS Projesi ile haberleşme sistemlerinde senkronizasyon bozukluklarından dolayı ortaya çıkan sembol ekleme ve kayıpları içeren kanal modellerini ele alarak bilgi kuramına dayalı iletişim hız sınırlarını belirlemeyi ve bu sınırlara yaklaşan kanal kodları geliştirmeyi hedeflemektedir. Proje sonucunda elde edilecek bulguların, DNA’da bilgi depolama ve 5G ötesi kablosuz iletişim uygulamaları için etkileri olması beklenmektedir. DUMAN'ın proje önerisi TÜBİTAK'ın ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.
Daha önce yayınlanan 2021 Starting Grant ve 2021 Consolidator Grant çağrılarının sonuçları ile birlikte 2021 çağrılarında Türkiye’den toplam 8 araştırmacımız toplam 16,2 Milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır. Türkiye’nin bu zamana yayınlanan ERC çağrıları arasında en başarılı olduğu çağrı 2021 çağrıları olmuştur. Çağrı kapsamında AB Üye ve Asosiye ülkelerindeki ev sahibi kuruluşlardan 253 araştırmacı desteklenmeye hak kazanmıştır.
Türkiye'de yürütülmekte olan ve sonuçlanan toplam 31 ERC projesi bulunmaktadır.
Konu ile ilgili ERC’nin haberine ve örnek projelere ERC'nin sayfasından ulaşabilirsiniz.
ERC çağrılarına başvurmayı planlıyorsanız soru ve önerilerinizi ncperc@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz.