Tw2023
  25 Nisan 2023

2023-2024 Çalışma Programı'nda yer alan Twinning çağrıları (HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-01 (bottom-up) ve HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-02 (Green Deal) başvurulara açıldı. Son başvuru tarihi 28 Eylül 2023.

Widening alanının genel amacı Çerçeve Programlarına düşük katılım gösteren, diğer ülkelere göre düşük araştırma ve inovasyon performansı sergileyen ülkelerin (“Widening” ülkeleri) ekonomik büyümesine ve rekabet gücüne ivme kazandırmaktır. Twinning projeleri özelinde ana hedef "Widening" ülkelerinde yer alan araştırma kurumlarının bilim ve teknoloji kapasitesinin ve araştırma profilinin geliştirilmesidir. Bu kapsamda, Twinning projesi ile kurumun ilgili alandaki araştırma mükemmeliyetinde artış, kurumun tanınırlık, görünürlük ve stratejik ağ kurma kanallarında gelişme, idari ve araştırma yönetim personelinin eğitimi ve yaratıcılığın hareketlilik vasıtasıyla artırılması beklenmektedir.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu "Widening" ülkelerinde yer alan bir araştırma kurumunun koordinatörlüğünde ve en az iki ülkeden “Advanced Partner” ortaklığında gerçekleştirilmesi beklenen projelerin süresi en fazla üç yıl ve destek miktarı 0,8 – 1.5 Milyon Avro olarak belirlenmiştir.

Twinning çağrısı Koordinasyon ve Destek Eylemleri (CSA) çağrılarındandır. Bu çağrılarda Ar-Ge ve yenilik eylemleri dışındaki kapasite geliştirme faaliyetleri desteklenmektedir. Proje kapsamında kısa dönemli personel değişimi, uzman ziyaretleri, kısa dönemli eğitimler, çalıştaylar, konferanslara katılım, yaz okulu organizasyonları, bilginin yayılımı, ağ oluşturma etkinlikleri gibi faaliyetlerinin desteklenmesi beklenmektedir. Twinning çağrısı özelinde proje bütçesinin %30'u Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri için kullanılabilir.

2023-2024 Çalışma Programı'nda "bottom-up" (konu bağımsız) ve "Green Deal" (yeşil mutabakat) özelinde iki farklı çağrı bulunmaktadır.

HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-01 (Twinning Bottom Up) çağrısına her konudan başvuru yapılabilir. Toplam 80 projenin fonlanması beklenmektedir. Çağrı sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-02 (Twinning Green Deal) çağrısında iklim araştırmaları, yeşil teknolojiler, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir mobilite, biyoçeşitlilik araştırmaları, doğal kaynakların (toprak, su, hava) sürdürülebilir kullanımı ile ilgili projeleriniz özelinde bir Twinning projesi ile başvuru yapabilirsiniz. Bu çağrı kapsamında toplam 20 projenin fonlanması beklenmektedir. Çağrı sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Twinning çağrıları ile ilgili 2 Mayıs ve 11-12 Mayıs’ta düzenlenecek olan bilgilendirme etkinlikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Koordinatör olarak başvuru yapıyorsanız TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı'ndan destek alabilirsiniz. Geçmiş dönemde ilgili çağrı için Koordinatörlüğü Destekleme Programı tarafından desteklenmiş başvuru sahiplerinin eski başvuru dokümanlarını ve yeni başvurularında yapmayı düşündükleri değişiklikleri başvuruya eklemeleri gerekmektedir. Destek ile ilgili bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Soru ve önerilerinizi ncpwidera@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz. Widening alanı ile ilgili daha fazla bilgiye buradan, Twinning çağrıları ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.