text
  11 Ekim 2022

Değerli Araştırmacılarımız, 

Araştırmacılara uluslararası dolaşım ve cazip kariyer imkanları sunan Marie Sklodowska Curie Alanı (MSCA) Değişim Programı (Staff Exchanges - SE) 2022 Çağrısı açıldı.

MSCA Değişim Programı kapsamında, Avrupa içinden ve/veya dışından araştırma faaliyeti yürüten en az üç farklı kuruluşun bir araya gelmesiyle oluşturulacak konsorsiyumlarla, araştırma, teknik ve idarî personel değişimleri yapılması; böylece ortak bir araştırma projesi yürütülmesi ve uluslar/sektörler arası bilgi/teknoloji transferi sağlanması hedeflenmektedir. Değişime katılacak personel her tecrübe seviyesinde olabilmektedir (kariyerinin başında, kıdemli, teknik, idarî vs). Değişime gönderilen araştırmacının bilgi transferi gerçekleştirmek üzere kurumuna geri dönüşünün sağlanması gerekmektedir.

Toplam proje süresi en fazla 4 yıla kadar olabilmekte ve bu süre içinde kurum personeli olmak şartıyla kurumlar arası personel değişimleri kişi başı 12 ayı geçmeyecek şekilde organize edilmelidir. Söz konusu 12 aylık dolaşım süresi her araştırmacı için 1 aydan az olmamak kaydı ile bölünerek 4 yıllık proje süresine yayılabilir. (Örneğin, kurumundan uzun süreli ayrılmak istemeyen deneyimli araştırmacılarımız her yaz üçer aylık değişimlerini yurtdışındaki ortaklarında geçirecek şekilde proje kurgulaması yapabilirler.)

Araştırmacılara sadece dolaşımda oldukları süre boyunca Avrupa Komisyonu tarafından aylık sabit destek sunulmaktadır. Dolaşımda olan araştırmacının maaşı kurumu tarafından ödenmeye devam ederken, Avrupa Komisyonu’ndan ek destek verilmektedir. Dolayısıyla proje kapsamında yeni personel işe alımı beklenmemektedir; ortak kurumlarda çalışmakta olan personelin görevlendirilmesi (secondment) esas alınır. Proje ortaklarında en az 1 aydır çalışmakta olan araştırma personeli, idarî ve teknik personel, proje kapsamında değişime katılabilir. Araştırma ve eğitim giderleri kalemi proje yürütülürken oluşacak araştırma masrafları için kullanılırken; kurumların projenin idari masrafları için kullanabileceği idari maliyetler bütçesi bulunmaktadır.

Çağrı ayrıntılarına dair bilgilendirmeyi web sitemizde bulabilirsiniz. Başvurular Avrupa Komisyonu'na ait "Funding and Tenders Portalı" üzerinden doğrudan Avrupa Komisyonu'na (online) yapılmaktadır. Dokümanlar, çağrıya ait güncellemeler ve başvuru linkleri 6 Ekim'de aynı başvuru sayfasında yayınlanmıştır. Çağrıya 8 Mart 2023 tarihine kadar başvuru yapılabilecektir.

Çalışma Programı'na buradan, 2022 yılı başvurularında kullanılacak olan taslak proje yazımı dokümana buradan ulaşabilirsiniz. Başvuru sürecinde muhakkak Başvuru Rehberi dokümanını inceleyiniz. 

Koordinasyonu Türkiye'deki kurumlardan sağlanacak projeler için TÜBİTAK tarafından sağlanan Koordinatörlüğü Destekleme Programı'na başvuru yapabilir, proje önerinizi iyileştirmek için ön değerlendirme desteği alabilirsiniz. (Söz konusu destekle ilgili gelişmeleri web sayfamızdan takip edebilirsiniz.)

MSCA - SE çağrısına yönelik olarak Avrupa Komisyonu katılımı ile 14 Kasım 2022 Pazartesi günü İstanbul'da bir Bilgi Günü düzenlenecektir. Etkinliğe dair detaylar kısa bir süre sonra web sayfamızda duyurulacaktır.

Sorularınız için MSCA Türkiye Ekibine ncpmobility@tubitak.gov.tr adresi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.