Katılımın Genişletilmesi ve Avrupa Araştırma Alanı’nın Güçlendirilmesi alanı kapsamında açılan ERA Talents çağrısının amacı, Widening Ülkelerine odaklanarak sektörler arası personel değişimi yoluyla Ar-Ge alanında sektörler arası işbirliğini teşvik etmektir. Coğrafi olarak daha dengeli bir yetenek dolaşımına yönelik dönüşümleri desteklemeyi ve teşvik etmeyi, farklı sektörler arasında kariyerlerin birlikte çalışabilirliğini artırmayı ve araştırmacıların ve diğer Ar-Ge yeteneklerinin istihdam edilebilirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Projeler, araştırmacılar, yenilikçiler ve diğer araştırma ve yenilik yetenekleri için eğitim ve yaşam boyu öğrenme fırsatlarının iyileştirilmesi ile ilgili aşağıdaki hususlardan birini veya her ikisini de ele almalıdır.
Diğer sektörlerden (özellikle iş dünyasından) gelen özel talepler doğrultusunda beceri ve yetkinlikler konusunda eğitim verilmesi, bu sayede bireylerin istihdam edilebilirliğinin artırılması, ev sahibi kuruluşun bilgiye erişiminin artırılması ve ilgili sektörler arasında kariyerlerin birlikte çalışabilirliğinin genel olarak güçlendirilmesi; (bahsekonu beceriler özellikle girişimcilik, dijital araçların kullanımı, bilginin değerlendirilmesi, fikri mülkiyet hakları ve yeşil dönüşümü içerebilir);
Kuruluşlarında Ar-Ge faaliyetlerini ve kapasitelerini destekleyen idari, yönetimsel ve teknik personel gibi hem akademik hem de akademik olmayan sektörlerde Ar-Ge destek kapasitesinin oluşturulmasına yönelik eğitim (örneğin, veri sorumluları, araştırma yöneticileri ve idarecileri, araştırma altyapısı operatörleri, bilgi değerleme görevlileri)
Çağrıya minimum başvuru koşulları:
En az üç AB Üye ya da Asosiye Ülke başvuru yapmalıdır. Bu 3 ülkeden de en az 2’si Widening Ülkesi olmalıdır.
Çağrıya sadece Widening Ülkeleri koordinatör olarak başvuru yapabilir.
- Proje hem akademik hem de akademik olmayan sektörlerden katılımcıları içermelidir.
Geçici görevlendirmeler:
- Herhangi bir kariyer aşamasındaki araştırmacılara, yenilikçilere ve diğer Ar-Ge yeteneklerine (örneğin, kuruluşlarındaki Ar-Ge faaliyetlerini ve kapasitelerini destekleyen idari, yönetimsel ve teknik personel) açık olmalıdır;
- Farklı sektörler arasında (akademik sektörden akademik olmayan sektöre veya tam tersi) veya akademik olmayan katılımcılar arasında olmalıdır; geçici görevlendirmeler sadece diğer Ar-Ge yetenekleri (örneğin, kurum/kuruluşlarında Ar-Ge faaliyetlerini ve kapasitelerini destekleyen idari, yönetimsel ve teknik personel) söz konusu olduğunda akademik katılımcılar arasında gerçekleştirilebilir;
- Widening Ülkesinden en az bir katılımcıyı içermelidir;
- Prensip olarak sınır ötesi olmalıdır, ancak istisnai ve haklı durumlarda, örneğin yerel inovasyon ekosistemlerini güçlendirmek için, geçici görevlendirmeler aynı Widening Ülkesinde de gerçekleştirilebilir;
- sadece bağımsız tüzel kişilikler arasında gerçekleşebilir;
- bir veya birden fazla katılımcı kurum/kuruluş ile birkaç konaklamaya bölünebilir, ancak aynı personel için toplamda 24 ayı geçemez.
ERA Talents projelerinin bütçesinin proje başına 1-3 Milyon Avro olması ve 4 yıl sürmesi beklenmektedir.
2024 yılı bütçesi: 40 Milyon Avro
ERA Talents (HORIZON-WIDERA-2024-TALENTS-03-01) çağrısı son başvuru tarihi 26 Eylül 2024'tür.
2023-2024 Çalışma Programına buradan ulaşabilirsiniz.
Avrupa Komisyonu tarafından ERA Talents özelinde gerçekleştirilen sunumların kaydına buradan 41:58'den itibaren ulaşabilirsiniz. Sunum yansılarına buradan ulaşabilirsiniz.
Başvuruların değerlendirme süreçleri ile ilgili olarak gerçekleştirilen sunumların kaydına buradan 3:03:37'den itibaren ulaşabilirsiniz.
Koordinatör olarak başvuru yapıyorsanız TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı'ndan destek alabilirsiniz. Destek ile ilgili bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Projenizi hazırlarken NCP_WIDERA.NET projesi kapsamında yayımlanan "Proposal pre-screening guide"dan yararlanabilirsiniz.
Bir önceki ERA Talents çağrısında fonlanan projelere bahsekonu çağrının sayfasından ulaşabilirsiniz.