Synergy Grant ile en az iki en fazla dört baş araştırmacının bir araya gelerek ve tamamlayıcı vasıflarını, bilgilerini ve kaynaklarını kullanarak iddialı bilimsel sorunlara çözüm bulabilmeleri amaçlanır. Bu anlamda Synergy Grant çağrısının ana hedefi, bilginin sınırlarını genişletmek, farklı disiplinler arasındaki arayüzde yeni metotlar ve teknikler kullanılmasını teşvik etmektir. Böylece yapılacak dönüştürücü (transformative) araştırmaların sadece Avrupa’da değil bütün bilim dünyasında bir mihenk taşı olması beklenmektedir.
Synergy Grant’e başvuru yapan araştırmacıların tamamlayıcı vasıflarını, aralarındaki sinerjiyi ve bir araştırmacının tek başına başaramayacağı fakat beraber başarılabilecek çığır açıcı buluşlarını ayrıntılı bir şekilde açıklamaları beklenmektedir. Synergy Grant çağrıları oldukça rekabetçi çağrılardır.
Synergy Grant projelerinin değerlendirmeleri diğer ERC çağrılarından farklı şekilde yapılmaktadır. Öncelikle, SyG başvurusu yapan araştırmacılardan StG, CoG, AdG çağrılarından farklı olarak, panel seçimi yerine “keyword” seçimi yapılması istenmektedir. Ayrıca StG, CoG, AdG çağrılarının değerlendirilmesi iki aşamalı iken SyG çağrısında üç aşamalı bir değerlendirme olması planlanmaktadır. İlk aşamada B1 formu incelenirken 2. ve 3. aşamalarda proje önerisinin tamamı değerlendirilecek ve 3. aşamada ise tüm baş araştırmacılarla mülakat gerçekleştirilmektedir.
Projelerin süresi maksimum 6 yıl olup, proje başına öngörülen bütçe 10 Milyon Avro’ya kadar çıkmaktadır. Bazı özel durumlarda (Avrupa Araştırma Alanı dışından Avrupa’ya/Türkiye’ye gelmek, büyük ekipman alımı, büyük araştırma altyapılarına erişim, büyük deney veya saha çalışması) bu miktar 14 Milyon Avro’ya kadar çıkabilir.
AB üyesi veya Asosiye ülke olmayan ülkelerde araştırmalarını sürdüren en fazla bir Baş Araştırmacı da Synergy Grant çağrısına başvuru yapabilmektedir.
İrtibat:
Hazırlık sürecinizle ilgili destek almak, projenizin uygunluğunu tartışmak ve çağrı ile ilgili sorularınız için ERC Ulusal İrtibat Noktaları olarak bizlerle ncperc@tubitak.gov.tr adresinden irtibata geçebilirsiniz.
ERC-2026-SyG Çağrısına Yönelik Bilgiler
ERC-2026-SyG çağrısı 10 Temmuz 2025'te açılmıştır ve 5 Kasım 2025'te kapanması beklenmektedir.
Resmi Çağrı Sayfası
Önemli Dokümanlar
SyG 2026 - Information for Applicants (yenisi henüz yayınlanmamıştır)
SyG 2026 - Application Forms (rtf. formatı başvuru sisteminden indirilebilir)
SyG 2026 - Guide for Peer reviewers (yenisi henüz yayınlanmamıştır)
ERC Rules of Submission and evaluation under Horizon Europe
MGA used for ERC actions under Horizon Europe (HE General MGA
Çağrı ile İlgili Önemli Notlar
Not 1: ERC Bilim Konseyi 2026 kodlu çağrılarıdan itibaren geçerli olmak üzere başvuru formatının sadeleştirmiş ve sayfa sınırı azaltmıştır. Buna göre:
Part I of Scientific Proposal(eski B1 formu’nun Extended Synopsis bölümü): Bilimsel projenin birinci bölümünde mevcut bilgi durumu (state of knowledge), projenin alana nasıl katkı sağlayacağı, yanıtlanmaya çalışılacak bilimsel sorular, projenin hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için izlenecek genel yaklaşım veya araştırma stratejisinin yer alması beklenecektir. Bu bölümün eskiden olduğu gibi en fazla 5 sayfa olarak hazırlanması beklenmektedir.
Part II of Scientific Proposal (eski B2 formu): Bilimsel projenin ikinci bölümde ise araştırma metodolojisi, iş planı, risk değerlendirmesi ve azaltıcı önlemler, talep edilen bütçe ve kaynakların gerekçelendirilmesi ve birinci bölümde yer almayan diğer gerekli arka plan bilgilerinin yer alması beklenecektir. Ayrıca SyG başvurularında, SyG grubunun projeyi yürütebilmesini sağlayacak iş birliği düzenlemelerinin de burada açıklanması beklenecektir. Bu bölümün SyG için ise en fazla 10 sayfa olması beklenmektedir.
Ayrıca ERC Bilim Konseyi bilimsel değerlendirme sürecinde, projenin iddialı olmasına rağmen ne derece yapılabilir olduğu (feasibility) kriterinin birinci aşamada değerlendirilmeyeceğini fakat ikna edici bir araştırma stratejisinin Part I’de yer almasının beklendiğini belirtmiştir. Fizibilitenin tüm bileşenlerinin Part II’de değerlendirileceği belirtilmiştir. Konseyin açıklamasına buradan ulaşılabilir.
Not 2: ERC-2026-SyG çağrısına yönelik hazırlıklarınız için, TÜBİTAK tarafından geliştirilen ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı'na (EBAG) başvurarak proje hazırlık sürecinizde uzman kişi veya kuruluşlardan destek alabilirsiniz. Destekten yararlanmak için en az bir baş araştırmacının Türkiye'deki bir ev sahibi kuruluştan başvuru yapıyor olması gerekmektedir.
EBAG programına başvuracak projelerin, ERC'nin birinci aşama değerlendirme kriterlerine yanıt verebilecek olgunlukta olması beklenmektedir (taslak B1 formu başvuruda talep edilecektir). Başvurunuzun desteklenmesi durumunda:
(1) Proje yazma ve sunma eğitimine katılabilir,
(2) Proje ön değerlendirme desteği alabilir (uzman kuruluş ve uzman kişi için ERC Mentörlük Girişimi dahil),
(3) İkinci aşama değerlendirmesine davet edilmeniz halinde mülakat eğitimi desteği alabilirsiniz.
Genel başvurunuzun desteklenmesinden sonra, her hizmet alımı için TÜBİTAK'ın kriterleri doğrultusunda ayrı alt başvuru yapılması gerekmektedir. EBAG programı, ERC-2026-SyG çağrısı için başvuruları kabul etmektedir. Başvurular, çağrı kapanış tarihinden en geç 45 gün öncesine kadar alınacaktır. Değerlendirmeler, başvurular alındıkça yapılmaktadır, dolayısıyla başvuru yapmak için bu kapanış tarihini beklemenize gerek yoktur. Hizmet alınacak uzman kişi veya kurumların, ERC çağrı kapanış tarihleri yaklaştıkça yoğunlaşabileceği göz önünde bulundurularak, EBAG başvurularının zaman kaybetmeden yapılması tavsiye edilmektedir.
Not 3: Proje hazırlıklarınız için daha önce desteklenen Synergy Grant projelerini ve bu projelerin baş araştırmacılarını ERC Dashboard üzerinden inceleyebilirsiniz. Proje akronimlerine tıklayarak CORDIS sayfasına yönelebilir ve burada projelerin ara/sonuç raporlarını, açık erişimli verilerini ve yayınlarını ve ilgili haberleri görüntüleyebilirsiniz.
ERC Panelistlerinin Listeleri
2025 SyG Nihai Olmayan Panel Üyelerinin Listesi (YENİ)
2018-2024 SyG Panel Üyelerinin Listesi (Toplu)
Not 1: 2014 yılından itibaren görev yapan Panel üyelerini ERC'nin sayfasında yer alan arama motoru aracılığı ile inceleyebilirsiniz. (yeni!)
Not 2:Bu bilgi şeffaflık amacıyla verilmektedir. Aktif değerlendiricilerle başvuru sahipleri, potansiyel başvuru sahipleri, herhangi bir ev sahibi kurum ya da yararlanıcı tarafından hiçbir koşulda iletişime geçilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, ERC panelistleri değerlendirme süreci boyunca ve sonrasında gizlilik yükümlülüğü altındadırlar. Bu nedenle, değerlendirme tamamlandıktan sonra bile, değerlendirilen proje(ler) hakkında yürütücü araştırmacılar, potansiyel ekip üyeleri veya onlarla bağlantılı kişilerle iletişime geçmeleri yasaktır.
Çağrı ile İlgili Ek Dokümanlar
EU Grants AGA - Annotated Model Grant Agreement
EU Financial Regulation 2018/1046
Rules for Legal Entity Validation, LEAR Appointment and Financial Capacity Assessment
Funding & Tenders Portal Online Manual
Funding & Tenders Portal Terms and Conditions
Funding & Tenders Portal Privacy Statement
Association agreements to Horizon Europe
Kapanan ERC-2025-SyG Çağrısına Yönelik Bilgiler:
ERC-2025-SyG çağrısı 11 Temmuz 2024 açılmıştır ve 6 Kasım 2024'te kapanmıştır.
- Çağrının tahmini değerlendirme takvimine buradan ulaşabilirsiniz.
Başvurularla ilgili ilk istatistiklere buradan ulaşabilirsiniz. Bu çağrı, bir önceki çağrıya göre %30'luk artışla toplamda 712 başvuru almıştır. ERC 2025 Çalışma Programı'nda belirtildiği üzere 500 milyon € ile yaklaşık 48 projenin desteklenmesi planlanmaktadır.