En az iki tanesi AB Üye Ülkeler ve Asosiye Ülkelerden* olmak kaydıyla, Avrupa içinden ve/veya dışından araştırma faaliyeti yürüten en az üç farklı kuruluşun, bir araya gelmesiyle oluşturulacak konsorsiyumlarla araştırma, teknik ve idarî personel değişimleri yapılması; böylece ortak bir araştırma projesi yürütülmesi ve uluslar/sektörler arası bilgi/teknoloji transferi sağlanması hedeflenmektedir. Değişime katılacak personel her tecrübe seviyesinden olabilmektedir (kariyerinin başında, kıdemli, teknik, idarî vs). Değişime gönderilen araştırmacının bilgi transferi gerçekleştirmek üzere kurumuna geri dönüşünün sağlanması gerekmektedir.

Başvuru Şartları

SE çağrısı kapsamında oluşturulabilecek konsorsiyumlar en az üç farklı ülkeden, üç farklı kuruluşun katılımını gerektirmektedir:

SE çağrısı kapsamında;

  • AB Üye Ülkeler ve Asosiye Ülkelerden1 (Avrupa içinden)  Üçüncü Ülkelere2 (Avrupa dışına) uluslararası;

  • AB Üye Ülkeler ve Asosiye Ülkeler içinde sektörler arası (akademik kuruluşlardan akademik olmayan kuruluşlara; akademik olmayan kuruluşlardan akademik kuruluşlara) ve toplam değişim süresinin 1/3’ünü geçmemesi ve disiplinler arası olması şartıyla aynı sektörden;

yapılan dolaşımlar Avrupa Komisyonu’nca fonlanmaktadır. Proje önerisinde bu kapsamda olmayan dolaşımlar yazılabilir ancak sadece yukarıda belirtilen ülkeler arası dolaşımlar fonlanabilecektir.

Toplam proje süresi 4 yıla kadar olabilmekte ve bu süre içinde kurum personeli olmak şartıyla kurumlar arası personel değişimleri kişi başı 12 ayı geçmeyecek şekilde organize edilmelidir. Söz konusu 12 aylık dolaşım süresi her araştırmacı için 1 aydan az olmamak kaydı ile bölünerek 4 yıllık proje süresine yayılabilir. 

Destek Kapsamı

Araştırmacılara dolaşımda oldukları süre boyunca Avrupa Komisyonu tarafından aylık sabit destek sunulmaktadır. Dolaşımda olan araştırmacının maaşı kurumu tarafından ödenmeye devam ederken, Avrupa Komisyonu’ndan ek 2,710 Avro destek verilmektedir. Dolayısıyla proje kapsamında yeni personel işe alımı beklenmemektedir; ortak kurumlarda çalışmakta olan personelin görevlendirilmesi esas alınır. Proje ortaklarında en az 1 aydır çalışmakta olan araştırma personeli, idarî ve teknik personel proje kapsamında değişime katılabilir.

SE: Finansal Yapı
Değişim Programı (SE)Araştırmacıya (Aylık)Kuruma (Aylık)

Maaşa Ek Aylık Sabit Destek

(Top-up Allowance)

Araştırma, Eğitim Giderleri

(Research, training and networking costs)

İdari Maaliyetler

(Management and indirect costs)

2,710 Avro1,300 Avro1,000 Avro

Araştırma ve eğitim giderleri kalemi proje yürütülürken oluşacak araştırma masrafları için kullanılırken; kurumların projenin idari masrafları için kullanabileceği idari maliyetler bütçesi bulunmaktadır.

Bu harcama kalemleri projede değişime katılan her araştırmacı için aylık olarak hesaplanır. Proje kapsamında değişime katılan toplam araştırmacı sayısı ve kaç ay değişime katılındığına dair bilgi (adam/ay sayısı) proje bütçesinin hesaplanması için önemlidir. Proje büyüklüğü 360 adam/aydan fazla olamamaktadır.

Avrupa Komisyonu tarafından projede gerçekleştirilen değişimlerin/görevlendirmelerin fonlanabilmesi için:

  • AB Üye Ülkeler ve Asosiye Ülkeler arasında gerçekleştiriliyorsa, bu değişimin/görevlendirmenin akademik ve akademik olmayan kuruluşlar arasında veya aynı sektörden kurumlar arasında olacaksa, araştırmacının değişim süresinin 1/3’ünü geçmeyecek ve disiplinlerarası olacak şekilde;

  • AB Üye Ülkeler ve Asosiye Ülkeler ile Üçüncü Ülkeler arasında gerçekleştiriliyorsa sektör fark etmeksizin (akademi/akademi ya da akademi/akademik olmayan kuruluş arasında) gerçekleştirilmesi gerekir. 

Dünyadaki tüm ülkeler SE projelerinde ortak olabilir ancak hepsi destek almaya uygun değildir. Asosiye ülkelerin ve destek almaya uygun Üçüncü Ülkelerin güncel bilgisine buradaki dokümandan ulaşabilirsiniz. Bu ülkeler ile ortaklık kurulması planlanıyor ise proje kapsamında bu ülkelerden Türkiye'ye görevlendirilecek personel için BİDEB 2221 (tıklayınız) Programı'ndan ek olarak faydalanılabilir. 

 

1 AB üye ülkesi ile Avrupa Birliği üye ülkeleri kastedilmektedir. Asosiye ülke ile Türkiye gibi AB üyesi olmayıp Çerçeve Programları'na bir antlaşma ile katılmış ve Çerçeve Programlardan AB üye ülkeleri ile aynı haklara sahip olarak faydalanan ülkeler kastedilmektedir.

2 Üçüncü Ülkeler ile AB üye ülkeleri ve Asosiye ülkeler dışındaki tüm ülkeler kastedilmektedir. SE programında bazı Üçüncü Ülkeler proje ortağı olabilir ve Türkiye'den bu ülkelere gidecek araştırmacılar finansal destek alabilir; ancak bu ülkelerden Türkiye'ye ve diğer Avrupalı ortaklara gelecek araştırmacılar destek alamamaktadırlar. 

 

Güncel Çağrı Bilgisi

2025 yılı çağrısı 27 Mart 2025'te açılmış olup, 8 Ekim 2025 tarihinde (Brüksel saati ile 17:00'da) çağrının kapanması planlanmaktadır. 82.7 Milyon Avro bütçe ayrılmıştır.

Başvurular online olarak Avrupa Komisyonu'na Funding and Tenders Portal (FTOP) üzerinden yapılmaktadır. İlgili başvuru sayfasına ulaşmak için tıklayınız. 

Marie Sklodowska Curie Alanı 2023 - 2025 Çalışma Programına ulaşmak için tıklayınız. 

Çağrı başvuru şartları ile ilgili bilgi almak için yayınlanan 2025 Başvuru Rehberi'ne buradan ulaşabilirsiniz. 

Taslak başvuru dokümanı olan B1 formuna ulaşmak için tıklayınız. Başvuruda gerekli diğer bilgilerin doldurulması için hazırlanan B2 formuna ulaşmak için tıklayınız. 

MSCA-NET projesi kapsamında tüm ülkelerin MSCA Ulusal İrtibat Noktalarının katkılarıyla hazırlanan "SE 2024 Handbook" dokümanında, Taslak Başvuru Formunda yer alan her başlık altında proje yazımına dair ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz. Projenizi yazarken bu dokümandan etraflıca faydalanabilirsiniz. 2025 dokümanı hazır olduğunda buradan paylaşılacaktır. 

Proje başvurusu; sistemde yer alan adımların takip edilmesi, gerekli formların doldurulması ve proje içeriğini aktarmak üzere Komisyon tarafından hazırlanmış taslak dokümanların içeriğine göre hazırlanarak ve sonrasında sisteme yüklenerek gerçekleştirilir. Başvuru yaparken, başvuru adımlarını tek tek takip edebileceğiniz, Ulusal İrtibat Noktaları tarafından hazırlanan "How to Submit Your MSCA-SE 2023 Proposal?" dokümanını inceleyebilirsiniz. İlgili doküman en kısa sürede yeni çağrı temelinde güncellenecek olup, araştırmacılara bu haliyle de faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Ayrıca FTOP sayfasının en sonunda ilgili çağrı ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular (FAQ) kısmı yer almaktadır. Başvuru yapmadan önce bu linkin ayrıntılı olarak incelenmesi tavsiye edilmektedir. 

Ortak aramaya yönelik olarak FTOP başvuru sayfasında bir "Partner Search" kısmı yer almaktadır. Bu kısımda projesine ortak arayanlar ya da ortaklık teklif edenler için ilan açma şansı ve yayınlanan ilanları görme fırsatı bulunmaktadır. 

Bu çağrıya Türkiye'den bir koordinatör kuruluş olarak başvurmayı düşünüyorsanız proje başvuru hazırlığı sürecinde, TÜBİTAK tarafından verilen Koordinatörlük Destekleme Programı'ndan faydalanabilirsiniz. 

Tüm soru ve bilgi talepleriniz için ncpmobility@tubitak.gov.tr adresi ile iletişime geçebilirsiniz.