Başlangıç ve Bitiş Tarihi
01 Şubat 2023-28 Şubat 2027
Koordinatör
Dutch Scientific Research Institute Foundation
Bütçe
10.632.000 Avro
Türk Ortaklar
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü
Desteklendiği Program ve Alan
Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve ÇevreDesteklendiği Çerçeve Program
Ufuk Avrupa
Projenin CORDIS Linki
https://cordis.europa.eu/project/id/101060072Proje İnternet Sitesi
https://www.actnow-project.eu/
İnsan faaliyetleri, deniz canlı kaynaklarında belirgin azalmalara, ikonik ve kültürel açıdan değerli yaşam alanlarının kaybına ve küresel döngülerin işleyişi ve düzenlenmesi üzerinde etkilere yol açan ve okyanuslarımızdaki biyoçeşitliliğe yönelik benzeri görülmemiş birikimli tehditler ortaya çıkarmıştır. Biyoçeşitlilik kaybını durdurmak ve doğal yaşam alanlarını ve ekosistem hizmetlerini restore etmek için acilen sağlam, bilime dayalı tavsiyelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Ufuk Avrupa “ACTNOW: Advancing understanding of Cumulative Impacts on European marine biodiversity, ecosystem functions and services for human wellbeing” projesi, deniz biyoçeşitliliği üzerindeki insan kaynaklı ve diğer birçok baskıların birikimli etkilerini ve bu etkilerin ekosistem işlevi ve insanlık refahı için hayati önem taşıyan ekosistem hizmetleri üzerindeki doğrudan ve dolaylı sonuçlarını anlama ve tahmin etme kapasitesini arttırmak üzere Avrupa’nın kıyısı olduğu denizlerin dijital ikizlerini oluşturarak araştırmalar gerçekleştirecektir. 16 ülkeden 34 araştırma partnerinin yer aldığı proje, iklim değişikliği ve diğer insan kaynaklı baskıların denizler üzerindeki birikimli etkilerinin araştırılmasını ve deniz biyoçeşitliliğinin korunması için alınması gereken önlemlerin ortaya konmasını ve öngörü kapasitesinin arttırılmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, projede ekosistem modelleri kullanılarak Avrupa denizlerinin dijital ikizleri oluşturularak saha ve laboratuvar çalışmalarının yanı sıra senaryo simülasyonları gerçekleştirilecektir.
Ülkemizin kıyısı olduğu Karadeniz ekosisteminin dijital ikizi ise ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından oluşturulacaktır.
Anahtar Kelimeler: Karadeniz, denizel biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, dijital ikiz, ekosistem modeli
