Başlangıç ve Bitiş Tarihi
01 Eylül 2023-31 Ağustos 2025
Koordinatör
İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ - Doç. Dr. Halilibrahim Ciftci
Bütçe
148,478.40 EUR
Desteklendiği Program ve Alan
Marie Sklodowska Curie Alanı (Tüm Çağrılar)Desteklendiği Çerçeve Program
Ufuk Avrupa
Projenin CORDIS Linki
https://cordis.europa.eu/project/id/101061939
Proje Özeti (Amaç ve Ana Faaliyetler): HIV’nin neden olduğu kazanılmış bağışıklık yetersizliği sendromu (AIDS) çok önemli küresel bir halk sağlığı sorunudur. Son yıllarda çoklu anti-HIV ilaçların kullanımına dayanan antiretroviral terapinin (ART) geliştirilmesi hastalarda HIV replikasyonunun baskılanmasını mümkün kılsa da latent HIV rezervuarları hastaların belirli hücrelerinde kalmaktadır ve ART sonlandırıldığında bu rezervuarlardan virüsler yayılarak enfeksiyonun yenilenmesine neden olmaktadır. Bu zamana kadar, dünyada HIV/AIDS için geliştirilmiş etkili bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu projede HIV eradikasyonunu sağlamak amacıyla HIV yaşam döngüsünün budding (tomurcuklanma) fazını durduracak yeni terapötiklerin, medisinal kimya, nanoteknoloji, in vitro aktivite, yapısal biyoloji ve in silico simülasyon çalışmalarını içeren multidisipliner araştırma ile geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Projeden Beklenen Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım: Eğer proje amacına ulaşırsa, projede tasarlanan anti-HIV ilaç adayı bileşikler, HIV ile enfekte olan bütün hücrelerin eliminasyonu için çözüm olabilecek ve dünya çapında çok büyük bir etki yaratacaktır. Bu projede geliştireceğimiz yeni bileşiklerle hem biyo-medikal hem de farmasötik sektörlerde özellikle ilaç keşfi ve geliştirilmesinde bilimsel ve endüstriyel etki yaratmayı bekliyoruz. Hedeflenen yeni tedavi yöntemi ile HIV taşıyan hastalar hayat boyu süren çoklu ilaç kullanımına ihtiyaç duymayacak ve bunun getirisi olan yüksek masraflardan kurtulacak ve bu hastalar için daha güvenli ve ucuz ilaç kullanımı sağlanacaktır.
Projenin Hedef Grubu: Projenin hedef grubunu HIV ile mücadele eden hastalar oluşturmaktadır.
Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadelede önemi: Bu proje, HIV'e karşı mücadelenin yepyeni bir yoludur ve gelecekteki HIV/AIDS tedavisi için son derece önemlidir. Dünya çapında HIV ile enfekte milyonlarca hastanın hayatını kurtarma potansiyeline sahiptir.
Bilimsel/Sosyal/Ekonomik İnovatif Katkı (Ürün ve süreçler yanında hizmetlerdeki inovasyon da dâhil): Farklı disiplinlerin ortaklığı ile gerçekleştirilecek bu projede elde edilecek bileşikler ilk kez sentezlenip yapıları aydınlatacağından ve anti-HIV aktiviteleri test edileceği için, ilaç etken maddesi AR-GE çalışmalarına katkı sağlayacaktır. Ayrıca hedef proteinin inhibitörlerle oluşturacağı dinamik yapılar sonucunda, bu yeni aktif moleküllerin optimizasyonu yapılarak yeni projeler oluşturulacaktır.
Meslekî Becerilerin ve Profesyonel yeteneklerin geliştirilmesine Katkısı: Bu proje kapsamında Dr. Ciftci, nanoteknoloji alanındaki yetkinliğini güçlendirecek ve uluslararası düzeyde rekabetçi bir HIV araştırma programına öncülük edecektir.
İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı: Bu proje kapsamında, yeni tedavi teknolojilerini çok disiplinli Ar-Ge çalışmalarıyla gerçekleştirebilecek HIV alanında dünyanın önde gelen araştırmacılarının yetiştirilmesine katkıda bulunacaktır.