Koordinatör

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bütçe

1,499,827 Avro

Türk Ortaklar

Bursa Uludağ Üniversitesi

Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa

REMODEL_LOGO

Proje Özeti (Amaç ve Ana Faaliyetler)

REMODEL, iki üniversite ortağı Universidad de Leon (ULE) ve Atlantic Technological University (ATU) ile eşleştirme (twinning) yoluyla Türkiye’de hizmet sektöründe KOBİ’lere yönelik yenilikçi iş modelleri hazırlamak için yeni dijital araçların kullanımında Bursa Uludağ Üniversitesi’nin araştırma ve yenilik performansını ve yönetim kapasitesini artırmayı amaçlamaktadır.

Bu amaçla oluşturulan hedefler;

  • Yenilikçi iş modellerinin geliştirilmesinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin araştırma ve yenilik profilinin artırılması
  • Personel değişimleri, çalıştaylar ve yaz okullarının organize edilmesi ve Yenilikçi İş Modeli Laboratuvarı’nın (BMI Lab) kurulması ile Bursa Uludağ Üniversitesi’nin araştırma ve yenilik kapasitesinin artırılması
  • Bursa Uludağ Üniversitesi’nin dış kaynaklı proje kapasitesinin ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin güçlendirilmesi
  • Proje kapsamında oluşturulan Bursa Uludağ Üniversitesi Yenilikçi İş Modeli Laboratuvarı’ndan yararlanılarak Türkiye’de hizmet sektöründeki KOBİ’lere yönelik yenilikçi iş modellerinin gel
  • iştirilmesi
  • Değer zincirindeki ilgili paydaşlara proje sonuçlarının ve çıktılarının etkili bir şekilde yaygınlaştırılması ve iletilmesi; aynı zamanda ilgili girişimler ve kuruluşlarla bağlantı kurulması.

Projeden Beklenen Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım

REMODEL kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Yenilikçi İş Modeli Laboratuvarı (BMI Lab) kurulacaktır. REMODEL Yenilikçi İş Modeli Laboratuvarı, Türk üniversitelerinde bir ilk olma özelliğini taşıyacak ve KOBİ’lere yaratıcılık ve inovasyon odaklı bir kültür geliştirilmesine zemin hazırlayacaktır.

Projenin Hedef Grubu

Projenin metodolojisi üç ana alandan oluşmaktadır: BUU akademisyenlerinin bilimsel mükemmeliyet kapasitesinin güçlendirilmesi, araştırma programı (BMI Lab) ve uzun dönemli etki yaratma faaliyetleri. Bu alanlarda projenin hedef grubunu BUU akademisyenleri ve doktora öğrencileri; Türkiye’de hizmet sektöründe (konaklama ve yeme-içme) faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ’ler) ve Türkiye’de konu ile ilgili politika yapıcılar oluşturmaktadır.

Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadelede Önemi

Pandemi dönemlerinde işin sürdürülebilirliği sağlamak birçok düzeyde oluşturduğu küresel etki nedeniyle tüm toplum için kilit bir öneme sahiptir. REMODEL kapsamında oluşturulan yenilikçi iş modelleri ile özellikle KOBİ’lerin dijital çağa uyumu ve sürdürülebilirlik performanslarını artırılmasına katkıda bulunacaktır.

Bilimsel/Sosyal/Ekonomik İnovatif Katkı

Bilimsel katkı: REMODEL, nöropazarlama, veri madenciliği ve analiz teknikleri, yeni iş araştırma metodolojileri gibi yeni kavramları uygulayarak hizmet sektörü için yenilikçi iş modellerinde en son teknolojiyi kullanacaktır. Türkiye'deki hizmet sektörüne uygun, ancak gelecekte diğer sektörlere ve ülkelere aktarılabilecek yenilikler sunacaktır. Özellikle, Covid 19 salgınının işletmelerin işleyişi üzerindeki etkisinin dikkate alınması, bilim dünyası için stratejik öneme sahip yeni bulgular sağlayacaktır. Eşleştirme faaliyetleri, Bursa Uludağ Üniversitesi araştırmacılarının bilimsel alanlardaki beceri ve mükemmelliklerini artıracaktır. REMODEL ortakları arasındaki uzun vadeli stratejik araştırma gündemi ve iş birliği, bilimsel bilgi üretimi, proje/iş birliği fırsatları ise tüm ortaklar için önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Sosyal katkı: REMODEL, Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulacak olan BMI Lab’dan yararlanarak Türkiye'de hizmet sektörüne yönelik Covid 19 salgınının etkisini analiz etmek için yeni teknolojilerin ve metodolojilerin uygulanmasını birleştirecek yenilikçi iş modelleri önerecektir. Böylelikle REMODEL, KOBİ sahiplerinin yönetim stratejileri ve yenilikçilik konusundaki tutumlarını değiştirmeye yardımcı olacak ve Türkiye’de hizmet sektörünün modernleşmesine katkıda bulunacaktır.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin dolayısıyla Türkiye’de araştırma ve yenilik ekosisteminin bilim ve yenilik kapasitelerinin artırılması, akademi ve endüstride kişisel gelişime katkı sağlayacak ve girişimcilik için daha fazla fırsat sunacaktır.

Ekonomik katkı: REMODEL kapsamında oluşturulan iş modelleri, Türkiye'de hizmet sektöründeki tüm aktörler için olumlu bir etki yaratacak ve Covid 19 pandemisinin yarattığı ekonomik etkilerin azaltılmasına katkıda bulunacaktır.

Bursa Uludağ Üniversitesi araştırmacılarının bilimsel alanlardaki beceri ve mükemmelliklerinin artması, ulusal ve AB düzeyindeki kamu ve özel kaynakları ve yatırımları çekme ve harekete geçirme kapasitesinin artmasıyla sonuçlanacağından, REMODEL endüstri ve toplum için ekonomi üzerinde çoğalan bir etki yaratacaktır.

Mesleki Becerilerin ve Profesyonel Yeteneklerin Geliştirilmesine Katkısı

REMODEL kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi araştırmacılarının bilimsel alanlardaki beceri ve mükemmelliklerini artırmak için yüz yüze ve çevrimiçi çalıştaylar/eğitimler düzenlenecektir. Eğitim içerikleri Universidad de Leon (ULE) ve Atlantic Technological University’nin (ATU) mevcut akredite programlarından yararlanılarak oluşturulacaktır.

İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı

REMODEL eşleştirme faaliyetleri kapsamında personel değişimleri, çalıştaylar ve yaz okulları organize edilecek, böylelikle insan kaynağının bilimsel açıdan gelişmesine katkı sağlanacaktır.

Projenin Diğer Ortakları ile İlgili Bilgiler

REMODEL’in iki üniversite ortağı bulunmaktadır: Universidad de Leon (ULE) ve Atlantic Technological University (ATU).

Universidad de Leon, proje kapsamında mevcut Tüketici Davranış Analizi Laboratuvarı’ndan yararlanarak tüketici davranışı analizi, pazarlama ve iletişim alanlarındaki uzmanlığını, müşterilerin motivasyonlarını daha derinden anlamak için yeni araçlar (Tobii Pro Nano, Ring Bitbrain ve EEG 32 kanalları gibi) kullanarak sunacaktır.

Atlantic Technological University ise, proje kapsamında mevcut DiceLab’dan yararlanarak inovasyon, liderlik ve girişimcilik alanlarındaki uzmanlığını ileri dijital ve bilgisayar destekli araçları kullanarak sunacaktır.

"

BAŞARI HİKAYELERİ