Başlangıç ve Bitiş Tarihi

01 Ağustos 2022-31 Ağustos 2025

Koordinatör

LUXEMBOURG INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Bütçe

4.999.558,75 Avro

Türk Ortaklar

TURKCELL , Tarım ve Orman Bakanlığı-İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa

Proje İnternet Sitesi
https:// horizoneurope-commect.eu
COMMECT

Son yıllarda geniş bant ve yüksek hızlı internet bağlantısına olan ihtiyaç giderek artıyor. Covid-19 salgını bu süreci daha da hızlandırdı. Geniş bant ve yüksek hızlı internet bağlantısına olan erişim eksikliği, çoğunlukla kent merkezlerine uzak olan yerleri ve kırsal bölgeleri ilgilendiriyor. Bu bölgeler, ticari olarak potansiyeli düşük alanlar olduğundan üzerinde çalışılması ve yatırım yapılması diğer bölgelere göre daha zor olabiliyor.

Turkcell ve  İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün proje paydaşı olarak yer aldığı bir Avrupa Birliği projesi olan COMMECT, kırsal ve şehirlerden uzak bölgelerde yaşayan tarımsal üreticiler için kaliteli ve güvenilir internet erişim imkânı sağlayarak dijital uçurumu kapatmayı amaçlıyor. Ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden biri olan zeytin yetiştiriciliğinde teknolojik imkanlarla verim ve kaliteyi artırmayı amaçlayan ve Eylül 2022’de çalışmalarına başlanan proje sayesinde, kırsal kesimde yaşayan tarımsal üreticilerin dijitalleşmenin sağladığı avantajla refah seviyelerini yükseltilmesi hedefleniyor.

COMMECT projesinin kırsal ve uzak bölgelerde geniş bant bağlantısını yaygınlaştırma hedefi kapsamında, karasal olmayan şebekeler ile karasal XG (2G, 3G, 4,5G veya 5G) erişim şebekelerinin entegrasyonu gerçekleştirilecek. Proje sayesinde yapay zekâ ve şebeke otomasyonu kullanılarak hem doğru erişim şebekesi hem de temel şebeke düzeyinde enerji tasarrufu sağlanması amaçlanıyor.

Mobil altyapı ve IoT teknolojisiyle zeytin ağaçlarındaki potansiyel etkilerin takip edilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Turkcell üç yıl boyunca zeytin bahçelerinin çevrim içi takibini gerçekleştirilecek. Proje kapsamında oluşan ‘canlı laboratuvarlar’ ile elde edilen veriler, ülkemizdeki zeytin üreticilerinin faydasına sunulacaktır.

COMMECT, akıllı tarım ve ormancılık hizmetlerini herkes için erişilebilir hale getirerek Avrupa Birliği’nin kırsal alanlarının ve topluluklarının dengeli bölgesel kalkınmasına katkıda bulunmayı da amaçlıyor. Bu kapsamda COMMECT projesinde teknik, sosyo-ekonomik ve çevresel hususlara göre en iyi şebeke bağlantı çözümü konusunda tavsiyede bulunabilecek bir karar destek aracı geliştirilmesi planlanıyor. Bu karar destek aracıyla kırsal alanlarda istihdam, ticaret ve yatırımın yanı sıra sağlık, eğitim, e-devlet ve benzeri alanlarda iyileştirmeler sağlanarak yaşam kalitesinin iyileştirilmesi de amaçlanıyor.

Bu ana amaçlar çerçevesinde Türkiye’de akıllı zeytin tarımı odaklı canlı laboratuvar kuruldu. Üç farklı ilden konunun uzmanı 14 bakanlık teknik personeli ve Turkcell mühendisleriyle çalışmalar ortaklaşa yürütülüyor. Zeytin bahçelerine kurulmakta olan dijital tuzaklar, iklim cihazları ve diğer tarama araçları ile veri toplanıp çevreye duyarlı ve yeteri miktarda tarımsal uygulama tavsiyelerine erişilmesi hedefleniyor. Bunların yanı sıra tarımsal üretim yapan kırsal topluluklara zeytin tarımı konusunda eğitimler verilerek, bu toplulukların sosyoekonomik entegrasyonlarına katkıda bulunmak da COMMECT projesinin hedefleri arasındadır.

Ufuk Avrupa Programı kapsamında geliştirilen COMMECT, 10 farklı ülkeden 20 ortak kuruluş ile yola çıkmış bir proje konsorsiyumu. Projede hedeflerinin planlanması ve teklif aşamasına gelmesi sırasında farklı düzeylerde sayısız toplantılar yapıldı. Neticede içeriğinde farklı ülkelerden 7 iş paketi olan COMMECT projesi Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Ortaklar

BAŞARI HİKAYELERİ