Başlangıç ve Bitiş Tarihi

01 Mayıs 2022-30 Kasım 2025

Koordinatör

ACCIONA CONSTRUCCION SA (ACCIONA)

Bütçe

7.999.730 Avro

Türk Ortaklar

HİDROMEK – HİDROLİK VE MEKANİK MAKİNA İMALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Desteklendiği Program ve Alan
Dijital, Endüstri ve Uzay
Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa Programı - HORIZON-CL4-2021-TWIN-TRANSITION-01-12 - Breakthrough technologies supporting technological sovereignty in construction (RIA)

Proje İnternet Sitesi
https://beeyonders.eu/
beeyonders logo

Proje Özeti

Avrupa'daki demografik eğilimler, işgücü kıtlığı ve yaşlanan mevcut işgücü ile karşı karşıya olan inşaat sektörü için bir meydan okuma oluşturmaktadır. Bu, örneğin; inşaat görevlerinin daha verimli bir şekilde yapılmasına yardımcı olurken aynı zamanda sektörü gençler için daha çekici hale getiren ve güvenliği artıran otonom araçlar, işbirlikçi robotlar, katmanlı üretim, akıllı giyilebilir cihazlar, dijital ikiz ve yapay zekâ, inşaat projelerinin üretkenliği, kalitesi ve çevresel etkisi.

BEEYONDERS, Avrupalı ​​paydaşların yeteneklerini bir araya getirerek bu çığır açan teknolojilerin tasarımı, geliştirilmesi ve gerçek inşaat senaryolarına entegrasyonunda ileriye doğru bir adım atacak ve böylece Avrupa dışından teknoloji ithalatına bağımlılığın nasıl azaltılabileceğini de gösterecektir. Zorlu ortamlarda otonom ve uzaktan kumandalı, yer ve hava robotik platformları ile ağır ekipmanların entegrasyonunu desteklemek için çözümler geliştirilecektir. Kaynak optimizasyonu ve denizcilik çalışmalarında biyolojik çeşitliliğin korunması için yenilikçi katmanlı üretim çözümleri geliştirilecektir. Dış iskeletlerin, gelişmiş giyilebilir cihazların ve XR teknolojileri tarafından desteklenen öğrenme kaynaklarının geliştirilmesi yoluyla işçilerin güvenliği, refahı ve eğitimi iyileştirilecektir. Karar verme için yapay zeka tabanlı katmanlarla zenginleştirilmiş bir Dijital İkiz, tüm Proje teknolojilerinin sorunsuz entegrasyonunu ve yönetimini destekleyecektir. Bunlar, farklı proje tipolojilerini kapsayan 6 örnek vaka çalışmasında test edilecek ve doğrulanacaktır: tüneller, yol inşaatı için hafriyat işleri, binalar, deniz altyapıları ve yol bakımı. BEYONDERS etkisi, hem kullanıcıların kabulü (örn. yaşlanan iş gücü için faydalar, genç işçilerin ilgisi, inşaatta cinsiyet dengesine katkı) hem de çevre açısından değerlendirilecektir.

 

Projeden beklenen Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım

  1. Dijital ve yeni teknolojilerin inşaat süreçlerindeki etkisini ölçmek için bir metodoloji.
  2. Otonom / uzaktan kumandalı tekerlekli yükleyici.
  3. GPS olmayan alanlarda uçuş için uyarlanmış ve yer altı çalışmalarına uyarlanmış otonom bir drone.
  4. Geniş alanların denetim ve bakım görevleri için otonom bir yer mobil platformu.
  5. Denizcilik ekosistemleri için 3D baskıya uyarlanmış optimize edilmiş ve biyo-uyumlu harçlar.
  6. Deniz inşaatı için keson kalıpların dikey duvarlarında çalışabilen 3D baskı ekipmanları.
  7. Eşsiz bir cihazda hem bele hem de kollara yardım edebilen bir dış iskelet.
  8. Çalışan H&S ve izleme için Kişisel Koruyucu Ekipmana entegre edilmiş giyilebilir cihazlar.
  9. İnşaat Dijital İkiz platformu ve katma değerli hizmetler.
  10. Sanal gerçeklik ve dijital çözümlerle bağlantı içeren öğrenme ve eğitim platformları.

 

Projenin Hedef Grubu

-Son kullanıcılar (yükleniciler, teknoloji sağlayıcılar…)

-KOBİ'lerin Spesifik Hedef Kitlesi

-İnşaat profesyonellerinden oluşan Özel Hedef Kitle

-Kamu

-Bilim camiası

-Hükümet yetkilileri

 

Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadelede önemi

İnşaat sektöründe denetim, bakım ve gözetleme görevlerini otomatikleştirmek için insansız hava araçları (drone vb.) ve otonom araçlar kullanılacaktır. Sektörde geleneksel araçların değiştirilmesi sayesinde yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarının azaltılması yoluyla olumlu bir çevresel etki sağlanacaktır.

 

Bilimsel/Sosyal/Ekonomik İnovatif Katkı

Bilimsel: Bilimsel yayınlar ve raporlar da dahil olmak üzere çeşitli yollarla geniş çapta yaygınlaştırılacak olan teknolojik ve teknolojik olmayan yönler etrafında yeni ve ilgili bilgiler üretilecektir. Yaygınlaştırma ve duyuru faaliyetleri aracılığı ile projenin, proje ömrü boyunca 10.000’den fazla profesyonele ve ilgili kişiye ulaşması beklenmektedir. Proje kapsamında üretilen bilginin bilim camiasında bir etki yaratmasını sağlamak için bir Açık Erişim politikası uygulanacaktır.

Sosyal: Çevresel bir bakış açısıyla inşaatın (malzeme tedariki ve atık yönetimi dahil) iklim üzerindeki etkisi (tahmin edilen ve ölçülen) önemli ölçüde azalır. İlk tahmin, CO2 emisyonlarının %11 oranında azalacağıdır. Sosyal açıdan bakıldığında, giyilebilir ürünler, dış iskeletler ve önceki teknolojilerde sağlanan ilerlemeler ve yapay zeka stratejilerinin uygulanması sayesinde daha güvenli inşaat şantiyelerinin oluşturulması ve çalışanların refah seviyesinin artması sağlanacaktır. Mevcutta olan bel yaralanmalarına bağlı hastalık izinlerinde en az %50 azalma olacağı ve herhangi bir cinsiyet/yaş kategorisindeki çalışanın dayanıklılığını en az %20 artırılacağı tahmin edilmektedir.

Ekonomik: BEEYONNDERS çözümlerinin farklı inşaat süreçlerinde uygulanması göz önüne alındığında BEEYONNDERS, üretimde küresel olarak %14'lük bir verimlilik artışı elde edeceğini tahmin etmektedir. Bu rakam, farklı vaka incelemelerinde tahmin edilen tasarruflardan kaynaklanmaktadır (Tünel işlerinde %10-12 zaman tasarrufu; otomatik kazıklarla ilgili denizcilik işlerinde 10M€ tasarruf; otomasyona bağlı olarak yakıt tüketiminde %10 azalma veya yolların bakım ve denetimde %50-70 tasarruf)

 

Meslekî Becerilerin ve Profesyonel yeteneklerin geliştirilmesine Katkısı

Çözümlerin potansiyel mevcut ve gelecekteki son kullanıcıları, işletim sistemi yaklaşımının merkezinde yer alacaktır. Digital Twin’den temin edilebilen vaka çalışmaları verilerini kullanan çoklu kullanıcı merkezli aktif ve ciddi öğrenme ortamını içeren öğrenme kaynakları, inşaat işçileri ve öğrenciler arasında vaka çalışmaları çevresinde özel olarak tanıtılacak ve onları birlikte oluşturma ve çözümlerin birlikte doğrulanması sürecine dâhil edecektir.

 

İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı

Proje kapsamında otonom iş makineleri, dijital ikiz ve yapay zeka vb. alanlardaki teknolojik gelişimler, bu kapsamda faaliyet gösteren sektörlerdeki insan kaynağının nitelik ve nicelik yönünden gelişimine katkı sağlayacaktır.

 

Projenin diğer ortakları ile ilgili bilgiler

beeyonders

 

  1. ACCIONA CONSTRUCCION SA – Coordinator (İspanya)
  2. FUNDACION TECNALIA RESEARCH & INNOVATION (İspanya)
  3. INSTITUTO TECNOLOGICO DE ARAGON (İspanya)
  4. PNO INNOVATION SL (İspanya)
  5. FUNDACION ANDALUZA PARA EL DESARROLLO AEROESPACIAL (İspanya)
  6. STAM SRL (İtalya)
  7. FONDAZIONE ISTITUTO ITALIANO DI TECNOLOGIA (İtalya)
  8. EUROPEAN BUILDERS CONFEDERATION (Belçika)
  9. CENTRE SCIENTIFIQUE ET TECHNIQUE DU BATIMENT (Fransa)
  10. HOLCIM INNOVATION CENTER SAS (Fransa)
  11. FONDAZIONE ICONS (İtalya)
  12. HIDROMEK-HIDROLIK VE MEKANIK MAKINA IMALAT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI (Türkiye)
  13. INFRA PLAN KONZALTNIG JDOO ZA USLUGE (Hırvatistan)
  14. AISCAT SERVIZI SRL (İtalya)
  15. DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET (Danimarka)
  16. TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY (Finlandiya)
  17. CAIDIO OY (Finlandiya)
  18. FIRA GROUP OY (Finlandiya)
      1. SITEDRIVE OY  (Finlandiya)
      2. FIRA OY  (Finlandiya)
  19. COBOD INTERNATIONAL A/S (Danimarka)
  20. SEABOOST (Fransa)
  21. INGEO BV (Hollanda)

BAŞARI HİKAYELERİ