Başlangıç ve Bitiş Tarihi

01 Mart 2022-31 Mart 2025

Koordinatör

Koç Üniversitesi

Bütçe

2.010.200,00 €

Türk Ortaklar

Koç Üniversitesi, CYVISION Teknoloji Sanayi A.Ş.

Desteklendiği Program ve Alan
Avrupa Yenilik Konseyi (EIC)
Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa

Projenin CORDIS Linki
KATSIM
Proje İnternet Sitesi
KATSIM
KATSIM

Proje Özeti
Katarakt dünyadaki görme kaybının en yaygın nedenidir. Katarakt için tek seçenek cerrahidir ve dünya çapında en sık uygulanan cerrahidir. Ancak ameliyat sonrası hastanın nasıl bir görüşe sahip olacağı ve hangi tip göz içi lens (GİL) değişiminin en iyi seçenek olduğu bilinemez. Bu projede, katarakt hastalarına yönelik bir holografik görme simülatörü geliştirmek için gözbebeğinden giren ışık huzmesinin fazını, boyutunu ve şeklini kontrol edebilen hesaplamalı holografiden yararlanılacaktır. Bu, multifokal GİL'lerin in-vivo testi için ilk katarakt simülatörü olacaktır. Hastalar üzerinde yeni enstrümanın klinik çalışmalarını geliştirip ön klinik denemeler yapılacaktır.

Projeden beklenen Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım: 
Bilimsel yayınlar, TRL 7 seviyesinde Katarak Simülasyon Platformu, patent, ön klinik testleri yapılmış ve doğrulanmış testler.

Projenin Hedef Grubu 
Oftalmoloji klinikleri, Göz Uzmanları

Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadelede önemi  
Görme kaybı sağlık hizmetleri, ödeme sistemleri, ve sosyal yönden önemli yükler oluşturmaktadır. Katarak lı hastaların hassas görme simülasyonu ile, daha erken ameliyat olma kararı almaları ve doğru göz içi mercek seçilmesi beklenmektedir. Böylece maddi ve sosyal maliyetler azalabilecektir.

Bilimsel/Sosyal/Ekonomik İnovatif Katkı (Ürün ve süreçler yanında hizmetlerdeki inovasyon da dâhil)
Hesaplamalı Holografi teknolojisinin Görme testleri alanında ilk olarak kullanılması önemli bir inovasyondur. Aynı anda tek göze birkaç farklı derinlikte görüntü gösterilebilecek, kontrast ve görme artifakt testleri yapılabilecektir. 

Meslekî Becerilerin ve Profesyonel yeteneklerin geliştirilmesine Katkısı
Holografi teknolojisinin görme testleri ve smülasyonu alnında uygulanması, bilimsel ve fikri mülkiyet açısından ülkemiz Türkiye açısından önemli bir kazanç olacaktır.

İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı
Projede çok sayıda Yüksek Lisans, Doktora Öğrencisi ve Doktora sonrası araştırmacı çalışmaktadır. Araştırmacıların uluslararası ortaklı proje ile tez yapmaları, yurtiçi ve yurtdışı kongrelere katılmaları, bilimsel bilgilerinin gelişmesi yanında, kültürel ve sosyal gelişmelerinede katkıda bulunmaktadır.

Proje Ortakları

  1. KOC Üniversitesi, Türkiye 
  2. CY VISION Teknoloji Sanayi A.Ş., Türkiye 
  3. FRIEDRICH-ALEXANDER-UNIVERSITAET ERLANGEN-NUERNBERG, Almanya
  4. NIVERSITATSKLINIKUM ERLANGEN, Almanya
  5. OSPEDALE SAN RAFFAELE SRL, İtalya
     

BAŞARI HİKAYELERİ